Vesti -

"Evropski lanac i Rusi hoće da grade vrtiće u BG"

Beograd -- Problem nedostatka mesta u vrtićima u Beogradu biće rešen ne samo izgradnjom novih, već i prenamenom nekih objekata, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

On je istakao da se u poslednjih nekoliko meseci vode pregovori sa predstavnicima evropskog lanca vrtića koji su zainteresovani da u Beogradu grade više desetina takvih objekata.

"Slične inicijative imali smo i iz Rusije. Povećava se interesovanje stranih kompanija koje se tim poslom bave i verujem da ćemo veoma brzo doći u situaciju da u Beogradu više nijedno dete neće čekati na mesto u vrtiću", rekao je gradski menadžer.

Navodeći da u Beogradu oko 8.500 dece čeka na mesto u vrtiću, od čega je oko 5.000 u prioritetu, on je rekao da je to "nedopustiva" situacija koja mora da se reši.

On je to rekao prilikom posete vrtiću "Oaza", koji se nalazi u krugu nekadašnje fabrike Elektronska industrija u Zemunu, a koji je obišao zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem.

Taj vrtić jedan je od primera kako Grad Beograd rešava problem nedostatka mesta u vrtićima, rekao je Vesić i podsetio da se vrtić "Oaza" nalazi u adaptiranim prostorijama nekadašnje fabrike "Elektronska industrija" i da je otvoren prošle godine.

"Na taj način smo obezbedili da oko 300 dece boravi u ovakvim uslovima, koji su zaista na svetskom nivou", istakao je Vesić novinarima.

Govoreći o nedostatku mesta u vrtićima, on je rekao da je taj problem najviše izražen u opštini Zemun.

"Dobili smo građevinsku dozvolu za vrtić u zemunskom naselju Altina koji će imati kapacitet za 250 dece", istakao je Vesić i podsetio da je nedavno u zemunskom naselju Ugrinovci otvoren vrtić koji se nalazi u adaptiranim prostorijama Doma kulture.

Ministar Šarčević je rekao da vaspitači u vrtiću "Oaza" u radu sa decom primenjuju vrlo dobre metode, među kojima je i Montesori program, za šta su i obučeni. "Drago mi što smo u jednom predivnom objektu koji zaposleni izuzetno čuvaju i oplemenjuju. Prilikom obilaska video sam da se ovde primenjuju jako dobre metode u procesu rada sa decom", istakao je Šarčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.