Vesti -

D&B: Oporavak kreditne aktivnosti u Srbiji

Beograd -- Kreditno okruženje se popravlja, ocenila je bonitetna agencija Dan i Bredstrit, koja je svrstala Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U pogledu rizika poslovanja, u regionu smo u istoj grupi sa Hrvatskom, Bugarskom, Rumunijom, Mađarskom, Makedonijom i Albanijom.

U najnovijem izveštaju ove bonitetne kuće, navodi se da je Narodna banka Srbije odgovorila na nisku inflaciju od 1,6 odsto iz decembra 2016, smanjenjem referentne kamatne stope na 4,0 odsto sa 11,25 procenata, koliko je iznosila 2013. godine.

"Poslovne banke su takođe smanjile svoje kamate. Veća konkurencija između poslovnih banaka dovodi do ublažavanja kriterijuma kreditiranja. Ovi faktori zajedno su generisali ekspanziju ponuđenih kredita privatnom sektoru", navodi se u saopštenju.

Međutim, pozitivan trend nije konsolidovan i razni faktori mogu sprečiti budući rast kredita, upozorava D&B, uz konstataciju da su banke i dalje opterećene visokim iznosom nenaplativih kredita, koji je u decembru 2016. godine iznosio 17 odsto od ukupnih kredita.

"NBS je snizila ciljnu inflaciju sa 4,0 odsto plus minus 1,5 odsto na 3,0 procenta uz odstupanja od 1,5 odsto u oba pravca, odlažući trenutak kada će podići kamatne stope, naročito što i centralne banke širom sveta reaguju na isti način", navodi D&B i preporučuje izvoznicima da zato i dalje traže potvrđeni dokumentarni akreditiv pre slanja robe srpskim partnerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.