Vesti -

Uprava Fori tekstila: Sva prava se poštuju

Kragujevac -- Uprava kompanije Fori tekstil i dva reprezentativna sindikata negirali su tvrdnju Saveza samostalnih sindikata Kragujevac o nepoštovanju prava zaposlenih.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Saopštenje kojim to negiraju su potpisali predstavnici uprave preduzeća, Odbora Samostalnog sindikata i Sindikat "Nezavisnost".

"Navodi istaknuti u novinskom napisu (na portalu agencije Beta), a potpisani od strane Saveza samostalnih sindikata Kragujevac, nisu dati od strane reprezentativnih sindikata kod poslodavca koji su upoznati sa stvarnim pravima zaposlenih i koji ovom prilikom zajedno s rukovodstvom Fori tekstil objavljuju demanti navedenih napisa o navodnom nepoštovanju prava zaposlenih", piše u tekstu dostavljenom agenciji Beta.

Saopšteno je da ta kompanija svim zaposlenima pruža podjednako pravo na rad u skladu sa zakonom, da ih poštuje, da zaposleni imaju bezbedne i zdrave uslove za rad, zaštitu na radu, ograničeno radno vreme, pravo na odmore, naknadu za rad.

Obezbeđena su im i sva druga prava garantovana propisima Republike Srbije u skladu sa opštim i pojedinačnim aktima poslodavca, piše u saopštenju.

Uprava je saopštila da se rad u trajanju dužem od propisanog radnog vremena organizuje u skladu sa Zakonom o radu, i da su normativi rada ustanovljeni i određeni od strane kupaca, a po važećim svetskim standardima u tekstilnoj industriji.

Navedeno je i da je noćni rad vrednovan saglasno odredbama člana 108. Zakona o radu, a u skladu sa odredbama člana 118. Zakona o radu, obezbeđena je ishrana u toku rada u prostorijama kantine, te poslodavac zato ne isplaćuje naknadu troškova za topli obrok.

"Obračunski listići zarada zaposlenih se u svemu, u skladu sa zakonom, svakog meseca uručuju svakom zaposlenom pojedinačno, što radnici potvrdjuju svojim potpisom, te navode da postoji više obračunskih listića, smatramo krajnje neozbiljnim" navodi se u tekstu.

U saopštenju je i ocena da su navodi Saveza samostalnih sindikata Kragujevac, koje je prenela agencija Beta, dati "isključivo s ciljem da destabilišu normalno odvijanje procesa rada kod poslodavca, otežaju poslovanje, a krajnji cilj da 438 porodica ostane bez posla i sigurne mesečne zarade".

Beta je prenela saopštenje Saveza samostalnih sindikata Kragujevca da su se radnice preduzeća "Fori tekstil" u Kragujevcu "pobunile jer rade po 12 sati na dan a primaju minimalnu zaradu", i da "neke od njih nemaju uplaćeno zdravstveno osiguranje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.