Vesti -

"Govorio da nema šta da uzme, pa uzeo"

Beograd -- Dva sindikalna udruženja penzionera održala su protest u Beogradu zbog umanjenja penzija, najavljene privatizacije banja i podržavljenja penzionog fonda.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Lider Srpskog pokreta "Dveri" i predsednički kandidat Boško Obradović rekao je da je "vlast smislila najsramniji način da oporezuje srednji sloj i svali teret krize na penzionere, a nije imala snage da se obračuna sa onima koji su opljačkali zemlju". "Danas se izdvajaju pare za strane investitore, umesto da se daju domaćim privrednicima", rekao je Obradović.

Predsednički kandidat Vuk Jeremić rekao je da se "kandidovao da bi narodu vratio dostojanstvo". "Prvog ponedeljka po polaganju zakletve staviću potpis na povlačenje amoralnog i protivustavnog zakona kojim su smanjene penzije", rekao je Jeremić. Dodao je da će "penzionerima sve nadoknaditi i da se novac iz bužeta troši na Blera (Toni Bler), Šredera (Gerhard) ...". "Ovo je borba ne samo za vaša prava nego i za budućnost Srbije", rekao je Jeremić.

Protest su organizovali Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica (SPVLS), a prisustvovali su mu i predsednički kandidati Boško Obradović i Vuk Jeremić.

Na skupu na Trgu Nikole Pašića, na kome se po proceni organizatora okupilo nekoliko hiljada penzionera, istaknuto je da se "nikada u istoriji Srbije nije desilo da bilo kojoj vlasti padne na pamet da beskrupulozno nasrne na imovinu penzionera".

Član USPS Miroslav Vislavski podsetio je da je premijer Srbije Aleksandar Vučić 2014. godine izjavljivao da će "penzioneri biti poslednji u čija će se prava zadirati jer nema šta da im se uzme".

"Mnogi su naseli na retoriku Vučića", rekao je Vislavski.

Predsednik USPS Milorad Vujasinović istakao je da će "penzioneri nastaviti da se bore za pravo na penziju koju im je umanjila ova vlast".

"Vučić je prvi predstavnik vlasti koji je penzionerima uzeo deo penzije koje iznose više od 25.000 dinara ali je i one koje su niže smanjio tako što se ne usklađuju sa rastom cena", rekao je Vujasinović.

Član Izvršnog odbora USPS Zoran Ivošević istakao je da bi sindikati trebalo da se bave socijalnim položajem te populacije ali da se Partija ujedinjenih sindikata Srbije (PUPS ) "bavi najstarijim zanatom i da menja partnere radi zadovoljenja ličnih interesa pa je tako učestvovala u donošenju zakona kojim su smanjene penzije".

"I Ustavni sud je odbacio zahtev za ocenu ustavnosti zakona kojim su smanjene penzije jer nije imao snage da se odupre političkim pritiscima pa je zakon koji je donet kao privremeni postao trajan", rekao je Ivošević i podsetio da je sada odnos prosečne plate i penzije 100 prema 51,2 odsto.

Ivošević je rekao da je vlast promenila sastav Upravnog odbora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje gde su većinu članova činili osiguranici i delegirala svoje članove, što je "pretnja novom pustošenju imovine penzionera".

Predsednik USPVLS Jovan Tamburić rekao je da je "nemoralno uzimati od penzionera kada se novac iz budžeta razbacuje na sve strane, a još manje je moralno govoriti da penzije nikad nisu bile veće".

Učesnici protesta nosili su transparente: "Pljačka penzionera nije reforma", "Ukinite neustavni zakon", "Hoćemo da živimo, a ne da preživljavamo", "Vučić obmanuo penzionere, tako on drži reč", "Penzioneri Srbije nisu magarci nego su pali sa konja na magarca"....

Protestna kolona svoje nezadovoljstvo pokazala je pred Ustavnim sudom i Vladom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.