Vesti -

Velike izmene: I oni će Srbiji plaćati porez

Beograd -- Srbija svoje propise iz oblasti poreza usaglašava sa sličnim zakonima koji se primenjuju u zemljama Evropske unije.

Izvor: Dnevnik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U ukidanju vraćanja PDV-a na bebi-opremu kod nas se govori više od godine. Ta mera zavisiće od usvajanja zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom. Umesto refundiranja PDV-a, novopečeni roditelji će dobijati jednokratnu finansijski pomoć za kupovinu opreme. Naravno, sve će zavisiti od toga kada će predloženi zakon proći skupštinsku proceduru, odnosno kada će početi njegova primena.

Od 1. aprila počinje primena izmena Zakona o porezu na dodatu vrednost.

Novine se odnose na izbegavanje dvostrukog oporezivanja kod usluga te na izmene u obračunu poreza na dodatu vrednost. To će biti posebna pomoć IT sektoru, koji se kod nas ubrzano razvija. Evo i o čemu se zapravo radi.

Po važećem Zakonu o porezu na dodatu vrednost promet usluga se oporezuje prema mestu u kojem je sedište primaoca usluga. Pri tome se ne uzima u obzir da li se te usluge pružaju poreskim obveznicima ili onima koji to nisu. Do sada su kod nas primenjivana različita pravila za utvrđivanje mesta prometa. Sve to bilo je različito od sličnih propisa u većini evropskih zemalja. Rezultata je bio duplo oporezivanje usluga ili se porez uopšte nije plaćao.

“Radi se o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, odnosno dvostrukog izuzeća, kao što je to kod nas još uvek slučaj”, objasnio je nedavno Nenad Nešanović iz Američke privredne komore u Srbiji.

O tome šta to konkretno znači, poreski stručnjak Đerđ Pap kaže:

“Preduzeća koja pružaju usluge, a koja su do sada bila u sistemu PDV-a, obračunavaće porez kao i do sada, ali će imati pravo na odbitak. Što se tiče kompanija koje do sada nisu plaćale porez jer nisu bile u sistemu, one će PDV plaćati jednokratno, odnosno, kako se to stručnim rečnikom kaže, kao poreski dužnici. Od usluga koje stranci kod nas pružaju najpoznatiji su poslednjih godina „Gugl” internet pretraživač kao i društvene mreže, poput „Fejsbuka” i slično. Tu su još marektinške agencije koje se bave ispitivanjem tržišta a nisu iz Srbije. Naravno, tu je i IT sektor, koji se kod nas brzo razvija. Promena poreza je još jedan podsticaj strancima da uz dobru radnu snagu ulažu kod nas u pomenutu oblast.”

“Kod „Gugla” i „Fejsbuka” se to odnosi u čak 99 odsto slučajeva na reklame koje se distribuiraju tim kanalima“, kaže predsednik UVRA Jovan Beara.

“Imamo u prethodnom periodu još jednu zanimljivu pojavu: sve je više stranih programerskih kompanija koje otvraju male preduzetičke radnje za tu delatnost. Njima će te novine takođe dobro doći”, objašnjava on.

To nije jedina izmena koja nam sledi kod plaćanja poreza na dodatu vrednost. Svi koji su u sistemu PDV-a i plaćaju ga, moraće od 1. januara naredne godine da dostavljaju Ministarstvu finansija pregled obračuna. Nadležni su odlučili da primenu te izmene odlože jer će preduzeća dosadašnje administriranje morati da prilagode novom načinu obračuna. Reč je o zahtevnoj administrativnoj regulativi. Zato je obveznicima dato dodatno vreme da se usaglase s novim načinom rada.

To nisu jedni datumi i izmene koji će se javiti kod nas. Od početka jula deo zaposlenih u Poreskoj upravi Srbije preći će u Ministarstvo finansija. Radi se o izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Tako se odlučivanje u drugostepenom postupku iz Uprave seli u Ministarstvo, u posebno odeljenje koje će se formirati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.