Vesti -

Ex SFRJ: Srbija vraća samo ako već nije naplaćeno

Beograd -- Početak isplate stare devizne štednje građanima svih bivših republike SFRJ očekuje se u avgustu 2018. godine, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kuburovićeva je navela da će to biti učinjeno u skladu sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona koji se tiče isplate stare devizne štednje koji je Skupština Srbije usvojlila krajem prošle godine.

"Prema tom Zakonu je planirano da se od avgusta 2018. krene isplata, s tim što štediše moraju na vreme da prijave svoje potraživanje i da dostave odgovarajuće dokaze za svoje potraživanje nisu izmirili u bivšim republikama", rekla je Kuburovićeva.

Prema ovom zakonu, Srbija ima obavezu da od avgusta 2018. počne da isplaćuje štediše cele bivše SFRJ. U pitanju su devizni depoziti od oko 310 miliona evra, položeni do 27. aprila 1992. U taj iznos uračunata je i kamata do 2016.

Ministarstvo finansija pozvalo je građane svih bivših republika SFRJ da pošalju ili lično dostave dokaze, originalna dokumenta, kojima se dokazuje pravo na isplatu štednje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.