Vesti -

Kriza u SMATSA: Nadzorni "udario" na direktora

Beograd -- Članovi Nadzornog odbora Kontrole letenje Srbije i Crne Gore (SMATSA) zatražilo je smenu direktora Radojice Rovčanina zbog "nespretnog i nestručnog ponašanja".

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Oni su pozvali Skupštinu SMATSA i Vladu Srbije da preduzmu neophodne korake i predlože novog direktora.

Sa druge strane, Radojica Rovčanin izjavio je da je Nadzornom odboru kompanije istekao mandat, te da su četiri, sad već bivša, člana odbora nanela mnogo štete Kontroli letenja, a saopštenje kojim su se obratili javnosti vidi kao "zadnji potez očajnika".

"Članovima Nadzornog odbora SMATSA je 19. marta istekao četvorogodišnji mandat. O tome smo obavestili Ministarstvo saobraćaja i od njih smo dobili povratnu informaciju da je prestala nadležnost NO SMATSA. To znači da njihovi sastanci i zaključci sa istih nemaju pravno dejstvo", rekao je Rovčanin za Tanjug.

Zbog toga je, kako kaže, "povukao menadžment", a članovima NO saopštio da je iz Ministarstva saobraćaja stiglo obaveštenje da SMATSA više nema Nadzorni odbor, te da je sve radio po zakonu.

"Neka Vlada Srbije ponovo njih izabere za članove Nadzornog odbora, oni će za mene biti legitimni, ovako nisu legitimni", kaže Rovčanin i dodaje da su četiri člana NO iz Srbije naneli mnogo štete Kontroli letenja.

Nadzorni odbor SMATSA inače broji pet članova, a četiri imenuje vlada Srbije.

Članovi Nadzornog odobra su u saopštenju naveli da je Rovčanin juče na sastanku članova tog odobra i direktora društva, sprečio razgovor o detaljima poslovne strategije SMATSA, rekavši da je članovima Nadzornog odbora istekao mandat, da o tome ima informaciju iz Vlade Srbije i da od "više nema" tog odbora.

Potom je prisutnima rekao da napuste sastanak, navodi se u saopštenju koje su potpisali predsednik Nadzornog odobra Bratislav Grubačić, članovi Milorad Bašić i Saša Aćimović, kao i članica Alisa Dogramadžijeva Živanović.

"Rovčanin je time na nezakonit način preuzeo ingerencije Vlade Srbije i Nadozornog odbora društva", naveli su oni i dodali da se zbog ponašanja Rovačanina Nadzorni odbor SMATSA već duže vreme ima problema u radu.

Članovi Nadzornog odbora tog društva su naveli da je Rovčanin "stvarao stalnu atmosferu napetosti, netrpeljivosti, sukoba i uvreda" na njihov račun, da ih je optuživao da ometaju rad direktora, da se mešaju u poslovne odluke i da vode kampanju protiv njega.

"Nadzorni odbor se trudio da sve napade shvati kao način ponašanja direktora i pokušavao je da održi pristojan način rasprave i očuva dostojanstvo", naveli su članovi tog tela i dodali da je njihova pristojnost najčešće nailazaia na "agresivno, arogantno, samohvalisavo i uvredljivo ponašanje direkora, koji se za svoje predloge odluka uvek pozivao na navodne naloge i dogovore iz Vlade Srbije".

Rovčanin je, kako su navela četiri člana Nadzornog odbora, zabranio svima iz SMATSA da komuniciraju sa Nadzornim odborom, čime je tom telu onemogućio da vrši svoje zakonom propisane funkcije - nadzor nad zakonitošću rada direktora i poslovanjem društva.

"U poslednjoj fazi direktor je sekretarici Organa upravljanja ukinuo pristup generalnoj adresi za elektronsku poštu i promenio broj telefona Organa upravljanja", naveli su oni i ukazali na konkretne slučajeve koji su dovodili do neslaganja.

Naveli su da je Nadzorni odbor dva puta upozoravao na ponašanje Rovčanina, ali da je on uspeo da ostane na funkciji.

Oni su naveli i da se protiv Rovčanina vode tri krivična postupka pred nadležnim organima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.