Vesti -

"Greh je da idu na Kopaonik, a ne dođu ovde"

Jošanička Banja -- Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić obelodanio je da je za ulaganje u Jošaničku banju zainteresovan jedan investitor.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Razgovarali smo sa jednim investitorom koji je zainteresovan da ulaže u Jošaničku banju. Dovešćemo ga početkom aprila da vidimo postoji li način da on uloži novac da se uredi i opremi hotel", rekao je Ljajić nakon otvaranja rekonstruisanog banjskog kupatila.

On je dodao da toj banji nedostaju smeštajni kapaciteti, a da bi za privlačenje što većeg broja turista najbolje bilo da Raška zajedno sa Kopaonikom, Vrnjačkom banjom, Kraljevom, Brusom, Kuršumlijom, Novim Pazarom osnuje regionalnu turističku organizaciju.

"Nadam se da će banja biti novi centar zdravstvenog i rekreativnog turizma, ne samo u ovom delu Srbije već čitavo zemlji. Obično se u turizmu kaže da nije važno šta imate, već ono što imate da znate na najbolji način da iskoristite", naglasio je Ljajić.

Kako kaže potencijal za razvoj turizma postoji, jer na svega 24 kilometra od Jošaničke banje nalazi se Kopaonik koji godišnje poseti 120.000 ljudi, te da je "greh" deo tih ljudi ne dovesti u Jošaničku banju.

Ministar je podsetio da banja može da napravi dobru turističku ponudu, jer ima pet termalnih izvora sa temperaturom na izvoru blizu 80 stepeni Celzijusa.

"Mi taj potencijal moramo da iskoristimo. Nadam se da će vrlo brzo biti rekonstruisano i staro kupatilo", rekao je Ljajić i dodao da je ministarstvo turizma spremno da pomogne lokalnoj samoupravi.

Ljajić kaže i da su i Mataruška i Bogutovačka banja u paketu 10 banja koje su prioritetne za reorganizaciju - ili prodaju ili nalaženje strateškog partnera.

"Razgovarali smo sa jednim slovačkim investitorom koji je pokazao interes i za jednu i za drugu banju. Mislim da će postupak privatizacije biti transparentan, da će biti upućen poziv", navodi ministar koji je izrazio nadu da će se prijaviti i svi drugi zainteresovani.

Istakao je da stvaranjem i pokretanjem banjskog turizma čitav ovaj kraj može da doživi ekonomski procvat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.