Vesti -

Za turistička mesta 750 mil. RSD

Beograd -- Ministarstvo turizma ove godine obezbedilo je oko 750 miliona dinara za podsticaj za izgradnju infrastrukture i suprastrukture u turističkim destinacijama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Taj novac je namenjen i za projekte promocije, edukacije i treeninga u turizmu.

''Za velike subvencije, projekte infrastrukture u turizmu, ove godine izdvojeno je 600 miliona dinara, dok je za, male subvencije - manifestacije, treninge i edukaciju izdvojeno 150 miliona dinara'', rekla je samostalni savetnik Ministarstva za trgovinu , turizam i telekomunikacije Mira Dudić.

Ona je na prezentaciji Konkursa za dodelu subvencija i donacija namenjenih za projekte razvoja turizma u 2017. godini rekla da ministarstvo svake godine, počev od 2001. raspisuje konkurs za dodelu bespovratnih sredstava.

''To je pomoć države koji je iz godine u godinu obogaćivan'', rekla je Dudić.

Prema njenim rečima, konkurs za projekte infrastrukture traje do 1. oktobra, a za male subvencije do 31 marta.

Inače pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju destinacijske menadžment organizacije, privredna društva, odnosno druge organizacije i institucije čiji je osnivač Vlada ili jedinica lokalne samouprave, a koje nisu indirektni korisnici budžeta, kao i pravna lica u kojima je Srbija većinski vlasnik.

Pravo na korišćenje imaju i pravna lice koja upravljaju turističkim prostorom ili objektima turističke infrastrukture i suprastrukture, jedinice lokalne samouprave u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, lokalne turističke organizacije, kao i nevladine organizacije za realizaciju projekata razvoja turizma.

U konkursu stoji i da će se prilikom dodele sredstava poštovati kriterijumi koji se odnose na stepen usklađenosti projekata sa Strategijom razvoja turizma, prioritetnih turističkih proizvoda, turističkih prostora, kao i adekvatno upravljanje turističkim resursima i razvojnim procesima u turizmu i stepenom razvijenosti određene opštine.

Dudić je ukazala i da je prošle godine, za projekte infrastrukture, odobreno 77 projekata u iznosu od 640 miliona dinara.

Informacije o konkursu i obrasci zahteva za korišćenje bespovratnih sredstava mogu se preuzeti sa internet prezentacije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.