Vesti -

Samoubistvo u Goši, država da spreči izrabljivanje

Beograd -- Sindikat "Sloga" upozorio je da je socijalni bunt neizbežan ukoliko se nastavi tolerisanje poslodavaca koji ne isplaćuju zarade zaposlenima.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Taj sindikat ukazuje da tragičan slučaj radnika Fabrike šinskih vozila Goša u Smederevskoj Palanci, koji je prema tvrdnjama kolega oduzeo sebi život zbog teške materijalne situacije, ukazuje na pogoršavanje socijalnih prilika u Srbiji.

"Ono šta posebno zabrinjava je da vlast uprkos svojim hvalospevima o sistemskim zakonima koje je donela ne sprečava i kažnjava radno izrabljivanje, jer je van svake logike i zdrave pameti da neko u totalnoj neizvesnosti i skoro ropstvu drži radnike i po 30 meseci, ne isplaćuje im zarade, i da pritom nema adekvatne reakcije državnih organa koji treba da ih štite", navodi se u saopštenju "Sloge".

Istaknuto je da je sve veći socijalni jaz između javnog i privatnog sektora u kojem ne postoji zaštita zaposlenih.

"Radnici u privatnom sektoru se uz male plate i zarad profita sve više izrabljuju do granice svoje izdržljivosti, dok je njihov život i život njihovih porodica postala sporedna stvar", tvrdi "Sloga" i dodaje da je u takvim uslovima neizbežno da "balon socijalne nejednakosti i nepravde uskoro pukne i da se nezadovoljstvo u vidu socijalnog bunta prelije na ulice".

Radnik Goše D.M. počinio je samoubistvo na radnom mestu po rečima predsednika Samostalnog sindikata te fabrike Milorada Miloradovića zbog izuzetno teške ekonomske situacije u porodici.

Miloradović je agenciji Beta rekao da četiri godine radnici Goše nisu primili između 15 i 20 zarada i da im četiri godine nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno ni penziono osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.