Vesti -

"Ne mora da postane ČEZ, ali neka bude bar pola"

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je da EPS varira od toga da bude rizik po budžet i toga da jednostavno tavori.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Pročitajte još:

- Vučić: Profesor Petrović nikad ne bi povećao plate

- "Molim Kineze, klečim, samo da uđu u RTB Bor"

„To znači da na primer, manje investira od amortizacije, a šta bi EPS trebalo da bude? Pa neko grubo poređenje je Čez, odnosno način na koji je ta kompanija rešila problem restrukturianja“, rekao je Petrović.

Kako je rekao, zna se koji su problemi EPS i trebalo bi da se reformiše tako da to preduzeće postane efikasno.

„Uskoro, za nekoliko godina mi nećemo imati dovoljno struje i to će onda da koči privredni rast“, rekao je on i dodao da ne može EPS da ostane ovakav kakav je i da „šeta od rizika do tavorenja".

„Ne mora da postane Čez, ali nek postane bar pola“, kaže on.

Premijer Aleksandar Vučić saglasio se da EPS predstavlja od javnih preduzeća naš najveći rizik ali je dodao da se EPS odmakao od toga da bude budžetski rizik i da nemaju problema sa likvidnošču.

"EPS jeste veliki rizik među javnim preduzećima, ali mi imamo, recimo problem u ostvarivanju javnih nabavki, gde imate redovno tuču proizvođača i trgovaca i onda to ponavljate i poništavate i tako u nedogled, jer bi nekome glava odletela", primetio je Vučić.

Vučić je naveo da je stanje ipak bolje nego pre dve ili četiri godine, ali dodaje:

"Mora biti mnogo bolje da bih bio zadovoljan".

Oni su se osvrunili i na nedavnu izjavu ministra finansija Dušana Vujovića koji je rekao da je najveći problem javnih preduzeća, pa i EPS, čvrsta sprega sindikata i rukovodstva.

"Vujović je tu pogodio u metu .., oni de facto tretiraju EPS kao grupnu svojinu, što ja mislim da je glavna prepreku za transformaciju EPS", rekao je Petrović.

Petrović kaže da iz EPS otišlo oko 2.000 radnika, i da je većina dobila otpremnine od 20.000, a sa druge strane, kako podseća, Železnice su otpuštale, ali je otpremnina u tom preduzeću bila oko 7.000 evra.

"I jedno i drugo preduzeće je javno, to govori p čemu se tu zapravo radi", kaže predsednik Fiskalnog saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.