Vesti -

Srpski "Skadar na Bojani" - mašine umesto kola

Beograd -- Ni preduzeće "Aktor" nije uspelo da u ugovorenom roku završi posao na Koridoru 10 kod Dimitrovgrada.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Za deonicu od Pirota do Dimitrovgrada na sajtu "Koridora Srbije" piše da je "suštinski završena" u novembru 2016, ali da taj deo puta ne može biti pušten u saobraćaj iz tehničkih razloga. Tih 14,3 kilometra puta gradila je bugarska kompanija "Trejs", ali da bi ova saobraćajnica "proradila", moraju se asfaltirati bar tri trake na obilaznici. U "Koridorima" očekuju da će se to desiti sredinom juna.

Aneks ugovora još nije potpisan, ali je jasno da radovi ne mogu biti okončani pre 30. septembra, pišu Večernje novosti.

Da je grčka kompanija "Aktor" uspela da poštuje rok o izgradnji obilaznice oko Dimitrovgrada iz ugovora s "Koridorima Srbije" koji je potpisan u maju prošle godine, danas bi prvi automobili prošli ovom deonicom.

To se, međutim, neće dogoditi bar još šest meseci, jer je rok za izgradnju odložen do 30. septembra. Kako kažu u "Koridorima", sa izvođačem još nije potpisan aneks ugovora, ali je jasno da radovi pre tog datuma ne mogu biti završeni.

Obilaznica oko Dimitrovgrada postala je "Skadar na Bojani", jer se osam kilometara puta gradi sedam godina! Radovi na ovoj kratkoj deonici traju od februara 2010. godine, kada je austrijska "Alpina" izabrana za prvog izvođača. Posle raskida ugovora s tom firmom, u junu 2014. godine potpisan je novi ugovor s "Trejs grupom", ali je i ona za oko godinu i po uradila tek malo više od 10 odsto ugovorenog posla. To je bio razlog za još jedan "razlaz".

U "Koridorima Srbije", koji su investitor na ovoj deonici, kažu da je izvođač nadzoru podneo zahtev za produženje roka i da se on još razmatra.

“Izvođač je, prema ugovoru, u obavezi da završi radove na projektu, a za eventualna neopravdana kašnjenja investitor ima pravo na potraživanje ugovornih kazni”, navode u "Koridorima".

“Na deonici obilaznice oko Dimitrovgrada do sada su izvedeni radovi na desnoj traci u dva sloja asfalta u dužini od šest kilometara, kao i prvi sloj asfalta na levoj traci u dužini od kilometar i po. Završava se hidroizolacija na mostovima i postavljena su elastična i odbojna ograda. Trenutno se izvode radovi na iskopu i odvoženju materijala s kosine Gradinje, a u toku su i izrada drenažnog sistema, izrada asfaltnih slojeva i izmeštanje elektroenergetskih kablova”, objašnjavaju oni.

U "Koridorima" tvrde da radovi na sve četiri deonice istočnog kraka Koridora 10, na kojima je "Aktor" glavni izvođač, moraju biti gotovi do kraja 2017. godine.

“Izvođač nas je obavestio o tome da je kompanija obezbedila finansijsku stabilnost kao potporu za završetak započetih radova na sva četiri projekta”, navode u "Koridorima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.