Vesti -

Koridor 10: Još jedna bazilika "na putu"

Građevinske mašine, na budućoj saobraćajnici od Pirota ka Beloj Palanci, kraj sela Staničenje "iskopale" još jedno arheološko nalazište.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Pre početka izgradnje Koridora 10, predeo oko Staničenja bio je na meti neukih ljudi i arheologa amatera, koji su ovde i kod Begovog mosta mesecima i godinama kopali u potrazi za starim blagom. Ostaci noćnih "istraživanja" vidljivi su i dan-danas, naročito na uzvišenjima kraj desne obale reke Nišave.

Arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, koje predvodi stručnjak te ustanove Toni Čerškov, i njihove kolege iz pirotskog Muzeja "Ponišavlje", sa Predragom Pejićem na čelu, otkrili su još jedno arheološko nalazište na istočnom kraku Koridora 10, na nekih sedam kilometara od Pirota ka Beloj Palanci, kraj sela Staničenje.

Po svemu sudeći, reč je o ranohrišćanskoj bazilici čiji su zidovi ugledali svetlost dana kada su ovde zabrujale građevinske mašine neimara na budućoj panevropskoj saobraćajnici, pišu Večernje novosti.

Radovi su trenutno obustavljeni i biće nastavljeni kada arheolozi obave svoj deo posla, odnosno kada ovo nalazište zvanično registruju i obeleže, što će biti učinjeno u narednih mesec dana.

“Upravo započetim istraživanjima utvrdili smo da ispod same bazilike postoji kripta, u kojoj su najverovatnije grobovi ktitora ove ranohrišćanske građevine. Sada radimo uz zid nekadašnje građevine, kako bismo utvrdili veličinu i tačne dimenzije objekta”, kaže Čerškov.

Lokalitet je otkriven ispod starog magistralnog puta Pirot - Niš, čija bi traka trebalo da bude deo koridora. Radovi su počeli pre pet-šest dana, tako da je rano davati bilo kakve definitivne zaključke o onome šta se nalazi ispod asfalta, tačnije buduće saobraćajnice. Otkriće i svi nalazi biće uredno evidentirani, nakon čega će mašine opet zabrujati.

Identična bazilika otkrivena je i pre dve godine kod Crvene reke nedaleko od Palanke, nekadašnje rimske Remizijane, ka Dolcu, neposredno pre ulaska u Sićevačku klisuru.

Kada je reč o ovom lokalitetu, u neposrednoj blizini kod skretanja za Staničenje prošle godine je takođe otkriveno arheološko nalazište koje se nalazi s desne strane budućeg auto-puta. Nalazište je takođe registrovano, kao i na mnogim lokacijama prema Dimitrovgradu, i neposredno na ulazu u Pirot, gde su pronađeni ostaci rimske civilizacije.

Kad se sve uzme u obzir, trasa Koridora 10, koji se gradi na početku trećeg milenijuma, gotovo savršeno se poklapa sa nekadašnjim rimskim putem iz 2. i 3. veka naše ere, na kome je, pored ostalog, nađeno i nekoliko miljokaza koji su usmeravali rimske legije od zapada ka istočnim rimskim provincijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.