Vesti -

"Ni Tito nije bio glup, ja ću da se zalažem za to"

Novi Pazar -- Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će nastaviti da se zalaže za carinsku uniju u regionu jer bi takav projekat doprineo ekonomskom napretku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kako je istakao premijer, to bi doprinelo i miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Vučić je novinarima u Novom Pazaru, upitan o carinskoj uniji, rekao da i Evropska unija o tome ozbiljno razmišlja i da je toj ideji ozbiljno pristupila, da jedna ili dve zemlje u regionu nisu za to, dok su vrlo zainteresovane Srbija, BiH i Makedonija.

Carinska unija bi ogmoćila da pri izvozu u druge zemlje, kamioni ne čekaju po 24 sata na granici, već da nema administracije i birokratije, što bi za sedam odsto smanjilo operativne troškove.

To bi privuklo i druge da ulažu u region, rekao je Vučić.

On je istakao da je region za Srbiju od ključnog značaja, jer na tom prostoru živi 20 miliona ljudi, sto je veliko tržište.

Sve što izvozimo u Rusiju, u EU je super, ali za nas je region važan, ovde su nam i troškvi niži, rekao je Vučić.

On je naveo da misli da je i EU to razumela, te da je komesar Johanes Han o tome sa iskrenom strašcku govorio.

To bi bio projekat koji bi spojio ljude, da žive u miru, naveo je Vučić i dodao da ni Tito nije bio glup kad je gradio prugu, u čemu su učestvovali i Srbi i Bosanci i Hrvati, jer su narodi zajedno gradili i živeli u miru.

"To je unosilo mir i stabilnost, ako to neko ne razume, ja ću svakako da se zalažem za to i voleo bih kad bih mogao da utičem da se to ostvari, to bi bilo olakšanje", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.