Vesti -

"Vraćaju se kroz Srbiju, moramo biti spremni" FOTO

Na izlasku iz Srbije biće izgrađeno šest novih traka za putnička vozila i autobuse, najavila je resorna ministarka.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović obišla je započete radove na proširenju graničnog prelaza Batrovci i najavila da će na izlasku iz Srbije biti izgrađeno šest novih traka za putnička vozila i autobuse.

"Prošle godine smo imali ukupno 42 miliona automobila koji su prošli Koridorom 10 kroz našu zemlju, to je skoro tri miliona više u odnosu na prethodne dve godine. Polako se saobraćaj vraća i ide preko naše zemlje i za to moramo da budemo spremni", rekla je Mihajlovićeva.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Za nastavak proširenja graničnog prelaza Batrovci u budžetu u ovoj godini obezbeđeno je 465 miliona dinara, a rok za završetak radova je 16. septembar.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Prošle godine je uloženo 200 miliona dinara, kada je između ostalog, urađena nova traka za kamione u dužini od 700 metara i osvetljen prilaz graničnom prelazu. Radovi u ovoj godini predviđaju da se izgradi šest novih traka, biće ih ukupno 18, zajedno sa dodatnim parking mestima", rekla je Mihajlovićeva.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Ministarka je najavila da će se u narednom periodu uređivati i prelazi Horgoš, Gradina i Preševo, kao i da bi u maju trebalo da počne rehabilitacija prilaza Batrovcima, odnosno dela auto-puta Batrovci - Kuzmin u dužini od 21,5 kilometara.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Nadamo se da će rehabilitacija tog puta početi u maju, novac iz kredita je obezbeđen i radovi će koštati oko osam miliona evra", rekla je Mihajlovićeva.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Pored dodatnih traka za automobile i autobuse na izlazu iz Srbije, radovi na proširenju Batrovaca obuhvataju i proširenje terminala za teretna vozila, sa 20 novih parking-mesta. Teretni terminal biće potpuno odvojen od putničkog, sa posebnim režimom ulaska, kontrole i kretanja teretnjaka, sa mehaničkim i elektronskim nadzorom.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Batrovci su najfrekventniji granični prelaz u Srbiji, na kojem je u prethodnih 10 godina za oko 70 odsto povećan obim saobraćaja. Ovim graničnim prelazom godišnje prođe više od 2.000.000 vozila, od čega oko 350.000 teretnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.