Vesti -

Povredio se u fabrici, tražio odštetu- dobio otkaz

Dvadesetjednogodišnji Stefan Iskrenović iz Prokuplja dobio je otkaz u fabrici Leoni nakon što je tražio odštetu zbog povrede koju je zadobio na radnom mestu.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

U kompaniji kažu da su postupili po zakonu, da su želeli i dodatno da pomognu, ali da su naišli na Stefanovo odbijanje. On sada skuplja potpise kolega da se vrati na posao jer novac za nastavak lečenja nema.

Nekada sportista, među najboljim mladim odbojkašima u Srbiji, sada na nogama samo uz pomoć štaka i ortoze. Za krevet su ga vezale povrede koje je zadobio u decembru 2015. kada je iz konstrukcije izletela mašina na kojoj je radio.

“Ruptura mišića kvadricepsa, prednji ukršten ligament pokidan, povreda diskusa, upala nerva išijadikusa, kontraktura kolena, i, nakon 15 meseci, i regenerativne povrede kičme zbog dugog hodanja na štakama”, kaže Stefan Iskrenović, bivši radnik Leonija.

Pogrešna dijagnoza produžila je lečenje, a devet meseci nakon povrede usledio je novi šok - ostao je i bez radnog mesta, uz obrazloženje da se u tom delu proizvodne linije smanjuje obim posla. I dok se još bori sa jakim bolovima, kaže, novca za nastavak lečenja nema.

“Do sada sam na lečenje dao oko 15.000 evra, firmi sam dostavio račune za oko 900.000 dinara, refundirali su mi oko 500, čak smatram i da su dužni da me vrate na posao jer se nisam svojom krivicom povredio, neljudski su se poneli prema meni”, kaže Stefan

U Leoniju kažu da su Stefanu za banjsko lečenje, fizioterapeute i druge troškove isplatili više od 550.000 dinara. Tvrde da su mu nudili i dodatnu pomoć za lečenje, koju on nije želeo da prihvati. Nakon što je odbio i poslednju ponudu da mu isplate još oko 5000 evra za troškove lečenja, došlo je, kako kažu, do prekida u komunikaciji, pa mu posle pet produžetaka ugovora, novi nisu ponudili. Dodaju da je on sve vreme insistirao samo na odšteti.

“Samo da mi omoguće lečenje jer je meni to najpotrebnije u ovom trenutku. Ja sam u krevetu 15 meseci i molim Boga samo da stanem na noge.”

Oglasio se i resorni ministar. Kaže, niko ne može da dobije otkaz zbog povrede na radu.

“Odredio sam odgovarajuću inspekciju rada koja će mi doneti zaključak, pa kada budem imao zvanični zaključak, izaći ću u javnost. Ja inače pozivam sve radnike – obratite nam se ako mislite da su vam prava na bilo koji način povređena, ne čekajte da budete otpušteni ili da, iz bilo kog razloga, prekinete radni odnos, tada je kasno”, kaže Aleksandar Vulin, ministar rada.

Stefan će pravdu potražiti na sudu. Za sada razmišlja samo o tome kako da ponovo hoda bez štaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.