Vesti -

Bum duž Koridora 10: A za dozvolu 6 dana...

Beograd -- Građevinarstvo učestvuje u BDP-u Srbije sa 5,1 odsto, a cilj je da bude najmanje sedam odsto, izjavila je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Vlada je uradila dosta u oblasti građevinarstva, a glavni cilj je da u naredne dve godine još više povećamo udeo građevine u BDP-u. Kada sam preuzela ovaj resor udeo je bio 4,4 ili 4,5 odsto, a danas je 5,1. Plan je da bude najmanje sedam odsto", rekla je Mihajlovićeva novinarima.

Kako kaže, cifre pokazuju koliko je urađeno, da imamo bolji ambijent za investitore, kao i da imamo imamo razvijeno tržište nekretnina.

"Moramo dalje ulagati u infrastrukturu”, naglasila je Mihajlovićeva, otvarajući drugu konferenciju o razvoju sektora nekretnina i infrastrukture u Srbiji "Serbian Property and Infrastructure Development Conference".

Ona ističe da je važno i regionalno povezivanje i ukidanje svih prepreka.

"Srbija je napravila puno važnih koraka u oblasti građevinarstva, uslove da može da se investira. Prosečno vreme izdavanje građevinske dozvole u Srbiji je šest dana. U narednih nekoliko meseci zemljišna administracija i katastar će biti rešen i promenjen u odnosu na stanje koje imamo danas”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da je cilj da Srbija bude na listi Duing biznis Svetske banke među prvih 20 zemalja najkasnije do 2020. godine.

"Ovo nisu obećanja, ovo su konkretni planovi koje mislimo da realizujemo”, navela je Mihajlovićeva.

Ona kaže da će Srbija pozvati sve velike investirore da ulažu, a sve kako bi razvili ekonomiju povećali životni standard građana.

Podsetila je da je u prethodne dve godine u Srbiji otvoreno 55 fabrika duž Koridora 10, koji je od strateškog značaja.

"Pozivamo sve da ulažu i otvaraju svoje kompanije duž koridora”, rekla je Mihajlovićeva.

Kako kaže, posebno su važni gradovi i lokalne samouprave koji imaju sve urbanističke planove.

"U narednom periodu moramo da pokažemo da tržište ponude i tražnje u gradovima može da bude uređeno i da može da zadovolji sve potrebe”, dodala je Mihajlovićeva.

Kakve su mogućnosti za investicije i rast u sektoru nekretnina i razvoja infrastrukture, da li Srbija ima dovoljno snažnu investicionu politiku, koji su trenutno najveći infrastrukturni projekti i na koji način mogu da u većoj meri doprinesu ekonomskom razvoju zemlje, samo su neka od pitanja na koja će pokušati da odgovore učesnici konferencije.

Organizator konferencije je kompanija TGI Group International, a konferencija se organizuje pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije, Ambasada Kanade i Izraela u Srbiji, uz podršku velikog broja konsultantskih kompanija u oblasti nekretnina.

Cilj konferencije je da poveže stručnjake i investitore u sektoru razvoja nekretnina sa svim relevantnim državnim, finansijskim i socijalnim akterima.

Konferencija na temu nekretnina i infrastrukture se već 16 godina organizuje u Grčkoj i uspešno se bavi temama kao što je doprinos razvoju poslovanja u sektoru nekretnina i društveni i ekonomski prosperitet zemlje.

Više od 400 učesnika prisustvuje konferencijama u Grčkoj, a na prvoj srpskoj konferenciji, održanoj prošle godine u Beogradu, bilo je 200 učesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.