Vesti -

Javite se: Spreman novac za pokretanje biznisa

Beograd -- Već drugu godinu Ministarstvo privrede i Fond za razvoj, nude povoljna finansijska sredstva svim početnicima u poslovanju.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sutra se raspisuje poziv svima koji razmišljaju o pokretanju sopstvenog posla, a mi smo istraživali kako doći do ovih sredstava.

Ove godine Ministarstvo privrede izdvojilo je 150 miliona dinara za dodelu bespovratnih sredstava, dok je Fond za razvoj opredelio 350 miliona dinara za kreditiranje preduzeća i preduzetnika.

“Program je koncipiran tako da kombinuje bespovratna sredstva i povoljne kredite, odnosno ukupno ulaganje početnika može da bude finansirano sa 30 odsto bespovratnih sredstavai sa 70 odsto kreditne podrške pod povoljnim uslovima, odnosno kamatnom stopom od 1,5 ili 3 odsto godišnje uz valutnu klauzulu, zavisno od sredstava obezbeđenja”, ističe Katarina Obradović, pomoćnica ministra privrede za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo.

S obzirom da ovaj segment privrede nije mnogo interesantan poslovnim bankama, gotovo i da ne postoje sredstva koja početnici u poslovanju mogu da dobiju, zbog čega je program Ministarstva i Fonda za razvoj osmišljen tako da pomogne preduzetnicima. Jedan od prošlogodišnjih primera je firma ''House of food'', koja se bavi preradom aronije i proizvodnjom nadeva i preliva.

“Većina kredita, ne većina, svi krediti bankarski započinju tako što vi ovog meseca primite novac, a sledećeg meseca morate da počnete da vraćate. Konkurisali smo za taj start ap kredit, krajem prošle godine nam je taj kredit i odobren i za proizvođače je to stvarno od velikog značaja, jer vi onda dobijate grejs period od godinu dana, koji vam daje mogućnosti da uspostavite proizvodnju, nađete kupce”, kaže Milutin Pantić, House of food.

A za šta se mogu koristiti sredstva po ovom programu?

“Namena sredstava je pre svega za ulaganje u opremu, za ulaganje u rekonstrukciju, adaptaciju poslovnog prostora i naravno do 20 odsto za trajna obrtna sredstva, odnosno kako bi mogao da se nabavi repro materijal i druge stvari neophodne za otpočinjanje poslovanja”, objašnjava Obradovič.

Finansijska podrška namenjena je pre svega nezaposlenim licima koja žele da pokrenu sopstveni posao, ali i postojećim preduzetnicima, mikro i malim preduzećima koja su registrovana u APR-u u 2016.ili 2017.godini. Sve potrebne informacije mogu se pronaći na sajtu Ministarstva privrede i fonda za razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.