Vesti -

Kombi prevoznici na ulicama BG: Kome da prodamo?

Beograd -- Vlasnici kombija organizovaće u ponedeljak, 27. februara novi protest u Beogradu zbog zabrane obavljanja prevoza tim putničkim vozilom

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zabrana je uvedena izmenom Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Potpredsednik udruženja "Kombi prevoz putnika" Branko Petrešević rekao je za agenciju Beta da će se na protestu okupiti oko 300 prevoznika koji će od novobeogradske Arene, Brankovim mostom, preko Slavije proći pored zgrade Vlade Srbije.

"Sa predstavnicima države smo samo jednom razgovarali i to uglavnom sa činovnicima. Država nam predlaže da prodamo kombije i kupimo mini autobuse ali kome da ih prodamo", rekao je Petrešević dodajući da su kombi vozila sa 8+1 sedištem kategorisana kao putnička.

On je kazao da su do 2012. godine vlasnici kombi vozila koji su njime obavljali prevoz putnika mogli da dobiju rešenje za obavljanje javnog prevoza putnika. "Ministarstvo finansija i danas prima naše fakture o prevozu putnika kombi vozilom, a i sami koriste ta vozila za prevoz", rekao je Petrešević.

Izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju koji je stupio na snagu 13. februara ove godine kombi vozilima se više ne mogu prevoziti putnici, već se mogu koristiti isključivo kao putnička vozila za sopstvene potrebe.

Novi zakon predviđa oštrije novčane kazne, kao i oduzimanje vozila. Ti propisi su, po tumačenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture doneti kako bi se obezbedila sigurnost putnika. Procenjuje se da je u Srbiji registrovano od 500 do 700 kombi vozila sa najviše devet sedišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.