Vesti -

Novi auto-put: Mostom preko Save do Preljine

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će 1. marta početi radovi na gradnji auto-puta Surčin - Obrenovac.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kako je rekla, ta deonica će biti završena u novembru 2019.

Mihajlovićeva je, na konferenciji za novinare u zgradi vlade povodom realizacije kineskih i ruskih infrastrukturnih projekata, rekla da je ukupna vrednost infrastrukturnih projekata sa Kinom 2,44 miliona dolara, od čega je 1,44 milijarde dolara vrednost projekata u oblasti saobraćaja.

Kada je reč o kreditu Ruske Federacije za modernizaciju železnice, Mihajlovićeva je rekla da su od ukupne vrednosti od 941 miliona dolara, uključujući učešće Srbije, već ugovoreni projekti u vrednosti od blizu 700 miliona dolara.

"Radovi na izgradnji dela Koridora 11, auto-puta Surčin-Obrenovac, trebalo bi da počnu 1. marta, u zoni novog mosta na Savi, koji će biti deo ove deonice. Imamo spremnu projektnu dokumentaciju, a završena je i eksproprijacija u zoni mosta", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da će se dozvole za gradnju na ovoj deonici izdavati fazno.

"Rok za završetak radova na izgradnji ove deonice je novembar 2019. godine", rekla je ministarka.

Potpredsednica vlade je rekla da očekuje da radovi na deonicama od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, ukupne dužine 50,2 kilometra, koje gradi kineska kompanija "Šandong haj-spid grup" budu završeni u roku, odnosno u novembru 2017.

"Na taj način, imaćemo ove godine završen auto-put od Obrenovca do Preljine", rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, oko 240 kilometara će biti rekonstruisano iz ruskog kredita, između ostalog i šest deonica na železničkom Koridoru 10, na kojima će se vozovi kretati brzinom od oko 100 ili 110 kilometara na čas", rekla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je najavila da će radovi na deonici Stara Pazova - Novi Sad, koja je deo brze pruge Beograd-Budimpešta, početi u maju, kad je planiran i novi sastanak sve tri strane učesnice u ovom projektu - Kine, Mađarske i Srbije.

Ona je podsetila da će se deonica Surčin - Obrenovac raditi zajedno sa Kinezima, odnosno s kompanijom CRBC, koja će biti glavni izvođač radova.

Mihajlovićeva je rekla da je kada je reč o ruskom kreditu od ukupno 941 milona dolara dogovorena realizacija radova vrednih oko 700 miliona.

Ona je rekla da će rekonstrukcija dela pruge Beograd - Bar od Resnika do Valjeva biti završena u novembru.

Na pitanje kako idu radovi na deonici Srpska Kuća - Levosoje na jugu Koridora 10, ona je rekla da je bio preprojektovan deo kod Južne Morave, da je sada to na revizionoj komisiji i da će taj problem biti rešen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.