Vesti -

Nezaposlenost i dalje pada, manja za 6 odsto

Beograd -- Direktor NSZ Zoran Martinović izjavio je da je tokom prošle godine broj nezaposlenih smanjen za šest odsto i da je taj trend nastavljen i početkom ove godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"U januaru smo imali za šest odsto manje nezaposlenih nego u istom periodu prošle godine", rekao je Martinović gostujući na RTS, dodajući da su podsticajne mere NSZ samo jedan od faktora koji je doneo smanjenju nezaposlenosti.

On je naglasio da je mnogo važnije ono što je država učinila na popravljanju ukupnog ambijenta, na dovođenju stranih investitora, otvaranju novih radnih mesta.

"Svakako ne možemo zanemariti da je kroz aktivne mere finansijskog karaktera prošle godine aktivirano oko 23.000 nezaposlenih lica", naveo je Martinović.

On je dodao da su sve podsticajne mere NSZ dale rezultate, ali da nisu naišle na razumevanje poslodavaca mere koje su bile usmerene prema korisnicima novčane socijalne pomoći i osobe sa invaliditetom.

Kako kaže, širi se lista teže zapošlivih kategorija stanovništva i danas su to žrtve trgovine ljudima, žrtve nasilja, korisnici socijalne pomoći, deca palih boraca, deca bez roditeljskog staranja, korisnici socijalne pomoći.

"Mi ćemo nastojati da se fokusiramo da sredstva dobiju poslodavcu koji zapošlavaju teže zaposlive kategorije", rekao je Martinović i naglasio da se za stimulaciju teže zapošljivih kategoriji izdvajanje za poslodavce ide do 300.000 dinara po radnom mestu.

On kaže da je stopa od 13,8 odsto nezaposlenih u ovom momentu zadovoljavajuća, i da bi dobro bilo da se do kraja godine stopa nezaposlenosti održi na tom nivou ili da se smanji do 12 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.