Vesti -

Vučić: Dobra šansa, plašim se - tržište još veće

Beograd -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da dobru šansu za unapređenje ekonomskih odnosa Srbije i Slovenije vidi u vojno-ekonomskoj saradnji i turizmu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Vučić je, govoreći pred učesnicima Foruma Srbija-Slovenija u Privrednoj komori Srbije (PKS), naglasio da dve zemlje nemaju nikakvih političkih prepreka, da imaju dobre, iskrene i prijateljske odnose.

Premijer je ukazao a to da ima više oblasti u kojima očekuje veći razvoj, dodajući da može biti ostvarena bolja vojno-ekonomska saradnja.

"Plašim se da će u budućnosti biti još veće tržište za tu robu. Mislim da tu imamo izvanredan prostor za saradnju", naglasio je Vučić.

On je ukazao da je turizam druga oblast u kojoj postoji veliki prostor za saradnju, te je pozvao slovenačke investitore da pogledaju srpske banje.

Vučić je podsetio da u Srbiji postoji Vrnjska banja sa vodom od 116 stepeni, temperatura koja nigde u svetu nije ni blizu, a istovremeno Srbija gubi 140 litara u sekundi jer je ne koristi ni za šta.

"Potrebni su nam tu pomoć i znanje Slovenije", kazao je on.

Takođe je izjavio da postoji potencijal i u agrokompleksu, dodajući da mu je drago da su ministri poljoprivrede imali dobre razgovore.

Izrazio je uverenje da će mogućnost dugoročnog zakupa zemljišta doprineti razvoju svih industrija.

Takođe je kazao da postoji šansa i u zajedničkom izlasku na treća tržišta, posebno kada je reč o vojnoj industriji, ali i u drugim ekonomskim granama.

Pored toga, smatra da bi bio koristan i zajednički program za turiste iz drugih zemalja.

Na kraju je Vučić podsetio da će Srbija imati minimalan deficit krajem godine, i to zato što se vraćaju stari dugovi iz pretrhemijskog kompleksa.

"Deficit neće ići nijednog trenutka preko 1,7 ili 1,8 odsto, a biće i značajno manji. Previđa nam se stopa rasta od 2,7, a mislim da će do kraja godine biti 2,8 odsto. Dogodine se predviđa da će rast biti tri osto, a mislim da će biti i više", naglasio je on.

Srpskim kompanijama koje ulažu u Sloveniji rekao je da su dobrodošli u vladu Srbije, jer smatra da postoji dobar kontakt sa slovenačkim kolegama u slučaju problema.

Vučić se je izrazio posebno zadovoljstvo zbog velikog broja prisutnih ministara u Privrednoj komori, rekavši da je to još jedan dokaz obistrane zainteresovanosti za saradnju.

Slovenija je, kako je podsetio, među prvih deset najvećih spoljnotrgovinskih partnera i investitora, a slovenačke kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 25.000 ljudi.

"Želim da dugo ostanu u Srbiji i prave ozbiljan profit, a s druge starne krenule su i srpske investicije u Sloveniju", objasnio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.