Vesti -

Šta sve treba da završimo da bismo ubedili MMF?

Srbija je konačno u situaciji kada možemo reći da postižemo neke dogovore s MMF, rekla je u Kažiprstu urednica časopisa Biznis i Ekonometar Radojka Nikolić.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Ona je, na pitanje koliko je realno očekivati da dođe do dogovora o povećanju plata i penzija i zašto to do sada nije učinjeno, objasnila da plate nisu bile predviđene aktom o namerama kojim počinje svaka revizija, a reč je o spisku obaveza koje je država preuzela na sebe da završi.

Podsetila je da to povećanje nije bilo definisano ni prošlim memoranduom, jer smo mi aranžmanom s MMF nametnuli sebi da do kraja 2017. važi zabrana povećanja plata i penzija.

"Ali s ozbirom da je stanje u budžetu bilo zadovoljavajuće, MMF je dozvolio 100 miliona u prethodnoj reviziji, pa su tako penzije i plate povećane“, rekla je ona i dodala da u masi to jeste značajna suma, ali je minimalna kada se rasporedi po učesnicima.

Ostaje, kaže da se vidi kakvo će sada biti na kraju stanje u kasi.

"Suficit može biti i ako država neke obaveze ne isplati na vreme i tako zadrži neki novac i to se onda vidi kao višak nekih para“, rekla je ona.

Prema nejnim rečima, penzije su bile drastično smanjene, tako da čak i s novim povećanjem teško se mogu vratiti na staro stanje.

"Cela ideja reformi i jeste bila da se učešće penzija i plata smanji u ukupnom BDP. U javnom sektoru je trebalo to svesti kod plata sa 11 na 8 odsto, a kod penzija sa 14 na 11 odsto, mi do toga još nismo došli.“

Objašnjava da bi se to s druge strane moglo nadoknaditi povećanejm BDP, za šta, kaže, Srbija ima mogućnosti, ali ističe da su ovo još skromna povećanja i skromni rast gledajući dugoročne perspektive.

Ona podseća na prognozu MMF za jugoistočnu Evropu i ozbiljna upozorenja za deo gde smo mi, odnosno da te zemlje neće rasti iznad tri odsto godišnje.

"Još imamo niske stope rasta da bismo govorili o nekom ekonomskom uspehu na dugi period“, rekla je.

Nikolićeva podseća i da je naša država aranžmanom preuzela obaveze da će vraiti dug Petrohemije NiS-u, uz uslov da se ona više ne zadužuje kod države. Da će smeniti rukovodstvo RTB Bor, da će se rešiti problem u Resavici, da će se povećati cena uglja, da će privatizovati Komerijalnu banku, da će se naći partner za Aerodorm, da će se smanjiti broj radnika u javnom sektoru...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.