Vesti -

Svi govore o srpskom Pejpalu, šta je zapravo on?

Narodna banka Srbije je dala privrednom društvu Ipej si (iPay See) iz Beograda dozvolu za izdavanje elektronskog novca.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Time je srpsko tržište platnih usluga, prateći savremene tendencije u načinima plaćanja, postalo bogatije za novu vrstu pružalaca platnih usluga.

Pametni telefoni, usluga u realnom vremenu, plaćanje bez gotovine - u prevodu - stiže srpski Pejpal. Ipej si (IPay See) bi trebalo da bude dostupan od januara i omogućiće razna plaćanja, pri čemu će, kao garant da ne dođe do bilo kakve vrste prevara iza svega stajati Narodna banka Srbije.

"U prvoj fazi moći će se kod njihovih distributera kupiti odgovarajući vaučer koji će sadržati kredencijale koje ćete vi koristiti za plaćanje na virtuelnim prodajnim mestima. Plan ove institucije elektronskog novca je da već od januara krenu sa pilot verzijama potpunog onlajn okruženja“, kaže Dragana Stanić, generalna direktorka sektora NBS za platni promet.

Nestanak plaćanja papirnim novcem neće se dogoditi preko noći, ali nesumnjivo da je to put čiji pravac ne može da se izmeni. Nemačka je u februaru ove godine objavila da se gornja granica gotovinskih transakcija smanjuje na 5.000 evra, što jasno ukazuje da je na delu postepen prelazak na elektronska plaćanja. Jednostavno ćete moći da uđete u prodavnicu i platite račun samo prinoseći aplikaciju na telefonu.

„To je suština da upravo koristeći ta moderna sredstva telekomunikacija, to je pod broj jedan mobilni telefon sa instaliranom aplikacijom, da lako, brzo i efikasno platite svoj račun i na fizickim prodajnim mestima“, kaže Zoran Grubišić iz Bankarske akademoije u Beogradu.

Plaćanja elektronskim novcem za kupovinu robe i usluga mogu nesmetano da obavljaju kako građani, tako i privredni subjekti. Pejpal, koji se koristi kod nas za transakcije sa inostranstvom, licenciran je u Singapuru, dok je Pejpal za zemlje EU licenciran u Luksemburgu. U slučaju da dođe do problema prilikom transakcija sa Pejpalom Narodna banka Srbije je nemoćna da reaguje. To neće biti slučaj sa domacim iPay Seejem.

„Za to služi nadzor i svaka ozbiljna država finansijske usluge uređuje na takav način. Naročito kod finansijskih inovacija taj loš glas se mnogo daleko čuje, jer su ljudi u strahu, više su vezani za tradicionalne instrumente.“

Korisnik je zaštićen i tako što u svakom trenutku može zatražiti povlačenje elektronskog novca, čime će on biti automatski biti prenet na njegov klasičan tekući račun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.