Vesti -

"Pokažite mi zemlju poput Srbije, vodim na večeru"

Beograd -- U julu je ostvaren suficit u budžetu od 14 milijardi dinara, izjavio je premijer u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Vučić je podsetio da je i odlazeći šef kancelarije MMF-a u Srbiji Deheng Kim ranije danas čestitao vladi što je, kada je reč o budžetu, za kratko vreme ostvarila rezultat kakav nije viđen ni u jednoj drugoj zemlji.

"Zaključno sa jučerašnjim danom ostvaren je suficit od 14 milijardi, na današnji dan mi smo u suficitu koji ćemo do kraja jula i do kraja avgusta, uveren sam, održati", izjavio je Vučić na promociji knjige o "Faktor Čerčil" Borisa Džonsona i konstatovao da takav rezutat Srbija do sada nije imala.

Vučić je ukazao da je stanje u budžetu godinama ranije bilo mnogo lošije, a da je samo jedne godine ostvaren suficit i to tako što je tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić rekao "nema više izlaza novca iz trezora" u oktobru, da bi, primetio je Vučić, mogao politički da se pohvali.

"Sada je to sve pod kontrolom. Uredili smo javne finansije", poručio je on dodajući da to dokazuje i niže učešće duga u BDP-u od 72 odsto, naspram 80 odsto koliko se očekivalo.

"To je zato što nam i BDP raste ubrzano, ali i zato što je deficit budžeta minimalan", rekao je Vučić.

On se zahvalio i odlazećem stalnom predstavniku MMF-a u Beogradu Dehengu Kimu, jer je mnogo uradio za Srbiju, a zahvalio je i na međusobnom poverenju istovremeno podsetivši kako je Kim jutros pohvalio Srbiju.

"On je rekao 'Pokažite mi zemlju u svetu koja je za samo dve godine uspela da spusti budžetski deficit sa osam odsto na manje od dva odsto BDP-a. Ko mi takvu zemlju pokaže, vodim ga na večeru'. A mi njima nismo tražili izvinjavajući razlog za mere koje preduzimamo, nego saradnike", rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je na mesto Kima došao novi čovek Sebastijan Sosa, sa kojim će vlada, uveren je, nastaviti dobru saradnju.

"Uprkos problemima ne brinem za ekonomiju", rekao je premijer a problemi su, naveo je, "oko jednog zakona vezanog za lokalne samouprave, ali i oko EPS-a"...

"Imamo katastrofalne stvari vezano za lokalne samouprave", konstatovao je.

Premijer je dodao da ga brinu i regionalne stvari koje se "sve više komplikuju", ali je dodao da će inistirati na miru i stabilnosti, na odgovornom i trezvenom odlučivanju, jer je i to važno da bi dobri rezultati mogli da se održe.

Osvrnuvši se ponovo na fiskalne rezultate, Vučić je rekao da očekuje da će oni biti još bolju u septembru.

Kada je reč o stopi rasta, on je rekao da će sigurno BDP da raste po stopi od 2,8 odsto ove godine, a da će se pokušati da ona pređe i tri odsto.

"To je rast koji je među najvišima u Evropi", zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.