Vesti -

Nemci oduševljeni: Ponovo bi u Srbiju

Beograd -- Čak 90 odsto ispitanih nemačkih firmi ponovo bi investiralo u Srbiji, rezultat je najnovije ankete Nemačko-srpske privredne komore.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovi rezultati svedoče da su kompanije okupljene u toj asocijaciji pokazale više optimizma u 2016. kada je reč o ekonomskim perspektivama u Srbiji.

"Nemačka preduzeća su, pokazalo se, spremna da investiraju, zapošljavaju i grade svoje poslovanje u Srbiji", izjavio je predsednik Nemački-srpske privredne komore Ronald Zeliger.

On je dodao da, na žalost, postoje i negativni faktori, poput korupcije, efikasnosti javne uprave, nedovoljne pravne sigurnosti i transparentnosti.

"Vladi i službama nudimo saradnju da rešavaju ove probleme. Treba raditi na slabim tačkama", rekao je Zeliger.

On je, kako je dodao, siguran da ćemo narednih godina videti pozitivan razvoj privrede i nada se da ćemo imati bolje brojke.

Zeliger je rekao da Komora radi na tome da poboljša atraktivnost Srbije za investitore, a da je važan indikator koliko su oni koji već posluju na ovom tržištu zadovoljni.

Prema njegovim rečima, većina anketiranih preduzeća se izjasnila da bi ponovo uložila u Srbiji.

"Imamo probleme, ali možemo da se nosimo sa njima. Zadovoljni smo i ponovo bi izabrali Srbiju"”, rekao je Zeliger i dodao da se u kategoriji poželjne privredne lokacije, Srbija se od 20 zemalja našla na 11 mestu, kao i prethodne godine, a kada govore o ulaganju u Srbiju pozitivne se izjašnjavaju firme koje tu već posluju.

Zeliger je izjavio da je za nemačka preduzeća veoma značajno što je Međunarodni monetarni fond revidirao naviše prognozu rasta BDP-a u Srbiji na 2,5 odsto, što sad firme očekuju i orijentišu se prema tome.

On je rekao da je potrebno više se skoncentrisati na preduzeća koja imaju pozitivno mišljenje o ekonomskim perspektivama,jer su te firme lokomotiva privrede.

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Dimtan ističe da su prognoze rasta BDP-a Srbije za ovu godinu bile 1,8 odsto, ali je MMF korigovao procenu i najavio još veći rast.

Taj pozitivan trend primetili su, kako je rekao, i nemački privrednici u anekti.

"Broj onih koji očekuju poboljšanje srpske privrede se povećao sa 10 na 23 odsto, a oni koji očekuju pogoršanje se smanjio sa 29 na osam odsto", naglasio je Ditman i dodao da to pokazuje da preduzeća pouzdano ocenjuju buduću srpsku privredu i smatraju da se investiicja može isplatiti.

On je naveo i da postoji potreba za daljim poboljšanjem investicione klime, najpre kada je reč o vladavini prava, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije .

Izvršni član Upravnog odbora Nemačko - srpske privredne komore Martin Knap objasnio je da je uopšte osnivanje Nemačko srpske privredne komore logična posledica nemačkog angažovanja u okviru saradnje sa Srbijom, čime je učinjen veliki korak kada je reč o bilateralnim odnosim dve zemlje.

Komora se, kako je objasnio, zalaže za unapređenje bilateralnih odnosa, i unapređenje razmene Srbije i Nemačke, a najveća je bilateralna organizacija ove vrste u Srbiji.

Knap je naveo da Komora trenutno oko 350 preduzeća sa nemačkim kapitalom koja su aktivna u Srbiji gde zapošljavaju 30. 000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.