Vesti -

Ozbiljan biznis: Istresu pčele pa bace košnice

Pčelari iz Vršca i okoline poslednjih meseci sve češće prijavljuju krađu košnica, koja je postala unosan biznis.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako ne bi bili uhvaćeni, iskusni lopovi ne kradu košnice, već samo pčele, koje "istresu" iz tuđih ramova u svoje košnice, ili, pak, ukradene košnice spaljuju, a pčele ostavljaju za sebe.

Jedno pčelinje društvo košta od 100 do 150 evra, ne računajući med koji se u tom trenutku nalazi u košnici, pišu Večernje novosti.

Dodatno se žale i na činjenicu da nadležni teško, ili gotovo nikako ne pronalaze počinioce, zbog čega njihova šteta postaje nenadoknadiva.

Jedna od poslednjih žrtava očigledno specijalizovanih kradljivaca bio je Siniša Živanov, pčelar iz Vršca, koji je za samo jedno veče ostao bez polovine pčelinjih društava.

Lopovi su mu pod okriljem noći odneli 12, od ukupno 24 košnice, tipa LR, koje su se nalazile na paši u šumici na Guduričkom putu, i tako ga ojadili za čak 1.800 evra, kolika je njihova tržišna vrednost. Siguran je da bi plen lopova bio još veći, da im jedna košnica nije pala prilikom skidanja sa prikolice, a roj pčela ih osujetio u daljoj krađi.

“Te večeri sam na pčelinjaku bio do osam sati uveče, a sutradan, kada sam došao oko tri po podne, imao sam šta da vidim. Prikolica je bila pretumbana i poluprazna”, jada se Živanov.

“Sve što sam četiri godine mukom sticao, neko mi je uzeo za noć. Birali su samo najjača društva. Čak sedam ukradenih košnica je imalo po dva nastavka, u kojima je bilo meda”, priča on.

Sagovornik "Novosti" objašnjava da je dodatna šteta to, što ovog leta neće moći da vrca med, a samim tim ni ostvari pristojnu zaradu od njegove prodaje, jer sada mora da ojačava preostalih 12 društava, kako bi ih naredne godine razrojio i tako pokušao da nadoknadi ukradeno.

“Očekivao sam dobar prinos od lipe i suncokreta, s obzirom na to da je bagrem podbacio, a sada ću ostati bez ijednog kilograma meda. Jer, sav med koji budu skupile, moraću da ostavim pčelama, da ojačaju, kako bi dogodine mogao iz njih da formiram nova društva”, dodaje Živanov.

Ovaj pčelar je krađu odmah prijavio organima reda, koji su bili na uviđaju i sačinili zapisnik. Međutim, u policiji nam je rečeno da je jako teško rešavati ovakve slučajeve, jer izverzirani lopovi ne ostavljaju puno tragova.

“Više puta smo uspevali da pronađemo košnice, jer su ih lopovi ostavljali na poljanama, ili u šumama, da pčele nakupe još meda. One su vraćene vlasnicima. Međutim, teško je dokazati ko su sami počinioci, iako pčelari uglavnom sumnjaju na nekog. Jedino da ih uhvatimo tokom same krađe”, kažu u policiji.

Lopovi najčešće kradu košnice kada se one nalaze na ispaši, tj. kada nisu na imanju pčelara, već nezaštićene na otvorenom prostoru. Da bi u tim situacijama zaštitili svoju imovinu, pčelari u poslednje vreme sve češće kupuju specijalne lokatore, koje ugrađuju u same košnice i tako u svakom trenutku prate gde se one nalaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.