Vesti -

Er Srbija oživela najveći strah SAD

Beograd -- Avion Er Srbije sleteo je ponovo u Njujork, nakon 24 godine, a to je ujedno ostvarenje najvećeg američkog straha, zbog širenja konkurencije s Bliskog istoka.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kako piše Biznis insajder, već godinama američke avio-kompanije Amerikan, Delta i Junajted erlajns optužuju Bliski istok - Emirate, Etihad i Katar ervejz da koriste više od 42 milijarde dolara za ilegalne subvencije.

Er Srbija je obnovila 23. juna let iz Beograda za Njujork posle 24 godine.

Te optužbe su opovrgnute tako što su ove avio-kompanije s Bliskog istoka svojim revidiranim finansijskim izveštajima dokazale profitabilnost svojih preduzeća.

Postavlja se pitanje šta avio-kompanija iz Srbije ima s ovim "tihim ratom" između Amerike i zemalja Bliskog istoka, piše se u tekstu Biznis insajdera.

Er Srbija, zajedno sa Er Berlinom, Jat ervejzom,Virdžin Australijom, Er Sejšelima, Etihad regionalnim i Alitaliom - čine kapital Etihada, kroz njihove partnerske mreže. To znači da Etihad, sa sedištem u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abu Dabiju, poseduje 49 odsto svake od ovih avio-kompanija.

Po rečima direktora Er Srbije Daneta Kondića, Etihad ne učestvuje u radu avio-prevoznika “iz dana u dan”, ali to ne umanjuje značaj njihovog prisustva. On je dodao da igraju onu ulogu koja je moguća.

Erbas A330 koristi trasu koju je koristio Jat ervejz, dok su piloti Er Srbije obučeni u Italiji u Alitaliji.

Iako laskav prema američkim avio-kompanijama, direktor Etihad grupe Džejms Hogan je brzo istakao ključnu prednost koju ima nad američkim konkurentima.

“Uprkos tome što SAD čini okosnicu tri globalne avio-alijanse, ono što smo mi uradili, a nisu oni, jeste smanjenje operacionih komplikacija preko naše partnerske avio-kompanije”, rekao je Hogan za Biznis insajder.

On je istakao i da je ovo jedna vrsta sinergije koja omogućava da se Er Srbija raširi na tržište SAD.

“Mala, osiromašena avio-kompanija, kao što je naša, ne bi ni za million godina mogla da leti preko Atlantika, da nije bila deo grupacije istomišljenika koju spaja Etihad ervejz”, rekao je Kondić.

Kako navodi Biznis insajder, Kondić jeste u pravu. S flotom koju čini 21 avion, trogodišnja Er Srbija ne bi bila u stanju da radi transatlantski servis.

Međutim, uz pomoć partnera, Srbija je uspela da izgradi neočekivan vazdušni most između Beograda i Njujorka.

Iz drugog ugla, Etihad je partnerska mreža nove generacije koja se globalno širi uz pomoću svojih partnerskih prevoznika. Rast kroz ova partnerstva omogućava Etihadu da poveća domet avio-kompanije.

Uz pomoć dogovora sa vladama Srbije i Italije i otpisa starog duga nacionalnih avio-kompanija, Etihad je u mogućnost da se fokusira samo na izgradnju budućnosti, umesto na brige o prošlosti, piše Biznis insajder.

Sada je lako i za Amerikance, i za Italijane da naprave “frku” zbog svega ovoga, iako će usluga Alitalije biti besprekorna.

Američke avio-kompanije jednostavno nisu u poziciji da protestuju zbog rada italijanske nacionalne avio-kompanije iz Rima ili na operacije srpskog nacionalnog avio-prevoznika van Beograda.

Etihad u budućnosti ne mora sam da se širi na tržište u SAD i Evropi, jer su tu Nemačka, Švajcarska, Italija i Srbija koje će biti posrednici.

Uz partnerstva, Etihad je uhvatio korak i zadiranje u transatlantski prostor će se nastaviti, pa kritike američkih avio-prevoznika neće imati mnogo uticaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.