Vesti -

"Potop, sada više niko neće imati za ratu u CHF"

Beograd -- Posledice odluke Velike Britanije da izađe iz EU se još uvek procenjuju. Iz Vlade Srbije uveravaju da su preventivno preduzete sve mere zaštite domaće ekonomije

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock.com
Foto: Thinkstock.com

Ipak, već sada je jasno da će Bregzit prvi osetiti građani zaduženi u švajcarskim francima.

Nema dobrih vesti za zadužene u švajcarskim francima. Svako finansijsko previranje u Evropi znači jači franak, a za 20.000 onih koji imaju kredit u ovoj valuti, veću ratu. I Bregzit je otežao, ionako tešku situaciju zaduženih u švajcarcma.

“To za nas znači bukvalno potop, jer mi već do sada nismo mogli da plaćamo. I onaj koji je do sada mogao da plaća, ko je radio više poslova i izdržavao tu ratu, više stavno neće moci”, kaže Dragica Pajić iz udruženja “Efektiva”.

Na pitanje koliko joj se povećala rata, Dragica kaže:

“Za jedan dan se povećao franak tri dinar , što meni znaci 2.000 dinara više, a već mi je rata 60.000, za stan od 45 kvadrata na Mirijevu”, kaže ona.

Oni koji su poslovno vezni za Veliku Birtaniju kako što je to Dejan Bogićević, očekuju da ce moći bez većih problema da nastave svoje poslovanju.

Bogicevic iz ove zemlje uvozi laserske čitače za novac, koji se koristite u bankomatima i aparatima za piće i slatkiše.

“Nakon prvih rezultata, ono što smo prmetili bio je nagli pad funte. Mi smo trebali da izvršimo neka plaćanja tog dana i naišli smo na možda očekvianu stavr, da su banke privremeno obustavilie transakuciej u britanskim funatama. To se tokom dana normalizovalo i već u podnevnim časovima nije bilo nikavih problema. To je jedina poteškoća na koji smo našili do sada”, kaže Dejan Bogićević iz Beopej sistema.

Dinar će sutra oslabiti za 0,1 odsto u odnosu na evro i zvanični srednji kurs biće 123,9531 dinara, što je najslabija vrednost u ovoj godini. NBS je u petak intervenisala prodajom 40 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu kako bi ublažila dnevne oscilacije kursa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.