Vesti -

Grad sklanja bašte iz Kneza, gde na kafu?

Beograd -- Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je grad Beograd doneo preporuku da se uklone bašte iz Knez Mihajlove ulice kako bi se proširila pešačka zona.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Vesić je precizirao da će nelegalno postavljene bašte biti uklonjene odmah, dok će oni koji imaju dozvole ostati do njihovog isteka.

"Međutim, oni koji imaju dozvolu za postavljanje bašte moraće da budu u gabaritima za koje su dobili dozvolu. Ako su dobili dozvolu za 50 metara kvadratnih, ne mogu da budu na 200 metara kvadratnih", rekao je gradski menadžer Tanjugu.

On je dodao da je politika Skupštine grada uvođenje reda i to ne samo na ulicama, već i u stambenim zgradama, kako bi Beograd počeo da liči na svetske metropole.

"Mi smo pre donošenja ove odluke angažovali Saobraćajni fakultet koji je obavio analizu Knez Mihajlove ulice i zaključak je bio da bašte ometaju pešački tok i da moraju biti uklonjene u okolne ulice koje izlaze na Knez Mihajlovu ulicu. Tako će i biti", naglasio je Vesić.

Govoreći o uređenju grada, Vesić je podsetio da su pre dve godine određene boje u kojima mogu da budu tende, zatim su frižideri uklonjeni sa ulica, doneta je odluka kako mogu da izgledaju kiosci.

Gradski menadžer je ukazao da je Knez Mihajlova ulica ogledalo Beograda, jer kroz nju prolaze svi turisti koji posećuju prestonicu, a uređenje se, kako kaže, ne odnosi samo na bašte već i na reklame koje se nalaze u Knez Mihajlovoj i to je sledeći korak u uređenju.

"Neće moći da bude svaka vrsta reklame na zgradama u Knez Mihajlovioj ulici, zatim se uređenje odnosi na prodavnice suvenira koje moraju da budu na posebnim tezgama, zatim na uređenje fasade", rekao je Vesić.

On je podsetio da je grad usvojio program koji se odnosi na urbani mobilijer gde je precizno utvrđeno za svaku zonu kako može da izgleda bašta, kanta, svetiljka, jer ukoliko se želi da grad izgleda lepo, onda se moraju poštovati pravila.

"Mi smo vlast koja insistira na tome da se grad uredi. Sigurni smo da većina građana podržava uređene grada, želimo da i ugostitelji rade, ali po pravilima koji su jasni za sve", naglasio je Vesić.

Govoreći o rekonstrukciji Trga Slavija, gradski menadžer kaže da početak obnove zavisi od izbora ponuđača i da očekuje da će do kraja ove nedelje gradska komisija uraditi evaluaciju dve pristigle ponude.

"Ponuda se upućuje Evropskoj banci za obnovu i razvoj, koja daje novac za obnovu. Kada Evropska banka da saglasnost za izbor ponuđača tada se pristupa potrpisivanju ugovora", rekao je Vesić i dodao da postupak može malo da uspori ukoliko bude bilo žalbi.

Vesić kaže da je cilj grada da radovi počnu početkom jula i da će trajati 155 dana, i da će to biti novi i najlepši trg u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.