Vesti -

Novi BAS imaće tri kule na Novom Beogradu/FOTO

Beograd -- Usvojeno je nekoliko planova, među kojima je i plan za Blok 42, koji je prvi korak u realizaciji premeštanja autobuske stanice na novu lokaciju.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Na sednici Skupštine grada usvojen je rekordan broj planova detaljne regulacije, što građanima i investitorima omogućava da legalno grade i investiraju, rekao je gradski urbanista Milutin Folić.

Folić je dodao da će od toga Grad Beograd imati veliki priliv novca, kojim će moći da finansira projekte javne namene.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

"Izuzetno je značajno da se, nakon usvajanja Plana generalne regulacije, planovima detaljne regulacije pokrije što veća teritorija grada i zato Komisija za planove i ostale nadležne institucije rade intenzivno na pripremi i usvajanju novih planova“, naglasio je glavni urbanista.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

On je kao najznačajnije distakao anašnje donošenje PDR-a kompleksa autobuske i železničke stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu i naglasio da je to osnov za brže izmeštanje Autobuske stanice iz Karađorđeve ulice. Kako je istakao, usvajanje ovog dokumenta znači konačno pomeranje stvari s mrtve tačke.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

"Skupština grada je usvojila nekoliko izuzetno značajna plana, među kojima je možda najvažniji PDR za Blok 42, koji je prvi korak u realizaciji premeštanja autobuske stanice na novu lokaciju. Izradi ovog plana prethodio je javni urbanistički konkurs na kome su izabrana najkvalitetnija rešenja za saobraćajni terminal sa pratećim sadržajima u bloku 42“, istakao je Folić i dodao da plan obuhvata površinu od 36,6 hektara.

Plan predviđa izgradnju tri kule visine od po 100 metara, a ova lokacija je ocenjena kao povoljna za izgradnju visokih objekata. Jedna kula biće izgrađena na prostoru današnjeg buvljaka, druga na mestu gde je bila replika Terazija, a treća prema naselju Belvil

Milutin Folić je rekao da je cilj dobro organizovane autobuske stanice da se na jednom mestu ponudi organizovana i kvalitetna usluga korisnicima.

"Ovim predlogom je obezbeđeno ukupno 135 perona i još minimum 53 parking mesta za duže zadržavanje autobusa. Plan predviđa izgradnju tri kule visine od po 100 metara, a ova lokacija je ocenjena kao povoljna za izgradnju visokih objekata. Jedna kula biće izgrađena na prostoru današnjeg buvljaka, druga na mestu gde je bila replika Terazija, a treća prema naselju Belvil“, rekao je Folić i istakao da je na ovom prostoru planiran i podzemni javni parking.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.