Vesti -

Zašto Afrikanci kupuju tržne centre u BG?

Beograd -- Tržni centri Delta siti u Beogradu i Podgorici postaju - južnoafrički.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Kompanija Delta holding prodala ih je investicionom fondu Hiprop, koji tvrdi da će nastaviti da ih razvija. Tako je i drugi veliki tržni centar u Beogradu dobio vlasnika iz - Južne Afrike.

“Nismo zaboravili ni Beograd, tu je gradonačeknik Beograda, a ni Srbiju nismo zaboravili”, rekao je nedavno Miroslav Mišković, vlasnik kompanije.

Nije zaboravio - ali da proda ono po čemu je poznat. Za 203 miliona evra južnoafrički Hiprop kupio je 60 odsto, a sa njim povezana kompanija preostalih 40 posto tržnih centara Delta siti u Beogradu i Podgorici.

Ove kupovine mogu biti prve u nizu budućih u centralnoj i istočnoj Evropi. Proširiće Hipropov portfolija tržnih centara u Južnoj Africi i podsaharskoj Africi. Cilj Hipropa je da ima delimično vlasništvo nad visoko kvalitetnim tržnim centrima u ovom regionu, čija će vrednost dostići oko milijardu evra u roku od pet godina.

Novac od prodaje Delta će investirati u dalji razvoj poslova s nekretninama, onih u agraru i distribuciji. U najveće najavljene projekte: tržni centar Delta planet, hotel Interkontinental i novu poslovnu zgradu u Beogradu Delta je spremna da, odmah nakon dobijanja građevinskih dozvola, uloži 250 miliona evra i time pruži novi podsticaj privredi Srbije... Svi postojeći porezi po osnovu prodaje tržnih centara biće plaćeni u Srbiji.

Upravo pitanje poreza bilo je glavno i pri prodaji Maksija Delezu - pošto deonice Delte nisu u Srbiji, moralo je da bude osnovano posebno preduzeće koje je svojom voljom platilo 25 miliona evra poreza. Stručnjaci kažu da će porez i sad biti plaćen tamo odakle je firma, a Milanu Parivodiću zanimljivi su i motivi prodaje.

“Već su godinama vodili ove tržne centre, uzeli visoke profite od tržnih centara koji su najuspešniji u regionu, gde su kirije izvanredno visoke. Čini mi se da oni hoće da smanje rizik. S druge strane, imate jednu južnoafričku kompaniju koja je, po svemu sudeći, gladna rizika”, kaže Parivodić.

I tu se zanimljivosti ove transakcije ne završavaju. Jedan od direktora kompanije Hiprop je Luj van der Vat - 47-godišnji biznismen koji se nalazi na čelu Aterburi grupe koja je pre samo dva meseca kupila 30 posto kompanije MPC i od tada ima deo vlasništva nad nizom tržnih centara u Srbiji, među kojima je i Ušće.

Opširnije u video prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.