Vesti -

Niš rasprodao letove, Viz er leti i za Nemačku

Niš -- Dolaskom mađarske avio kompanije Viz er, niški aerodrom oboriće rekord iz 2006. godine kada je sa ovog aerodroma letelo 35 hiljada putnika.

Izvor: Niške vesti
Podeli

Ta cifra će do kraja decembra biti premašena, ali za samo šest meseci poslovanja, rekao je Niškim Vestima Vladica Đurđanović, direktor aerdoroma "Konstantin Veliki“. U narednoj godini se očekuje i nova linija za Nemačku i otvaranje free shopa u aerodromskoj zgradi.

Najniže aerodromske usluge u okruženju, koje iznose 3 evra po putniku, kao i dolazak mađarske nisko tarifne avio kompanije Viz er, doprinele su oživljavanju niškog aerodroma. Letovi za Malme i Bazel odvijaju se po ustaljenom nedeljnom rasporedu, a kompanija najvaljuje i vanredne letove prema ovim evropskim gradovima u vreme Božića i Nove godine.

"Iako su u aviosaobraćaju novembar i februar „mrtvi“ meseci što se tiče broja putnika, na niškom aerodromu imamo izuzetan broj putnika koji poleću za Bazel i Malme, a prosečna popunjenost aviona je preko 75 procenata. U decembru i za sam početak januara svi letovi su već prodati", istakao je Vladica Đurđanović, direktor niškog aerodorma.

Na aerodromu ne kriju zadovoljstvo zbog uspešnih poslovnih rezultata, nadaju se dolasku i drugih nisko tarifnih avio kompanija, a u najavi je i nova linija Viz era koja bi saobraćala prema Nemačkoj.

"2006. godina važila je za rekordnu godinu po broju putnika. Tada je preko 35 hiljada ljudi poletelo i sletelo na niški aerodrom. Tu cifru od 35 hiljada, dostići ćemo do kraja decembra za samo pola godine, što je zaista veliki uspeh,“ kazao je Đurđanović.

Niški aerdorom ima potpisan ugovor sa nacionalnom avio kompanijom Er Srbija za sletanje njihovih aviona u slučaju loših meteo uslova.

"Veoma je malo aviona koji koriste niški aerodrom kao alteranciju, jer su avioni uglavnom opremljeni za letenje u lošim vremenskim uslovima. Aerodrom "Nikola Tesla“ u Beogradu ima dobru opremu, ali određeni avioni tipa ATR nisu osposobljeni za poletanje i sletanje u slučaju magle ispod 200 metara vidljivosti. Nedavno je pet aviona sletelo u Niš. Mi smo im pružili usluge za pola sata i time pokazali da smo sposobni da u svakom momentu reagujemo,“ rekao je Đurđanović Niškim Vestima.

Većina poslovnih prostorija u zgradi je izdata, a i restoran radi uz veoma pristupačne cene. U toku sledeće godine očekuje se otvaranje free shopa u kome će putnici moći da pazare robu bez dodatnih poreza.

"Grad je dosta uradio za aerodrom, završeno je asfaltiranje 3 hiljade kvadratnih metara robno- carinskog terminala, tako da sada možemo parkirati 55 kamiona, čime je znatno smanjena gužva na aerodromskom prostoru, istakao je direktor Đurđanović.

Povećanjem broja putnika, povećavaju se i prihodi, a od toga će zavisiti i ulaganja u opremanje i osavremenjivanje niškog aerodroma.

U očekivanju dolaska aviona iz Malmea, koji odmah po iskrcavanju putnika i prtljaga, ukrcava nove, uverili smo se da putnici nisu samo nišlije, već i iz Surdulice,Vranja, Zaječara, pa čak i iz Jagodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.