Vesti -

Fiskalni savet: Propusti u planiranju budžeta

Beograd -- Fiskalni savet upozorio je da su napravljene ozbiljne slabosti u planiranju i izvršenju budžeta Srbije za 2015. godinu.

Izvor: Beta
Podeli

Ipak, kako je saopštilo to telo, fiskalna kretanja bolja su od očekivanih, pa bi deficit države mogao biti oko 123 milijarde dinara ili 3,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Polazeći od prošlogodišnjeg deficita, koji je iznosio 6,7 odsto BDP-a, na osnovu izvršenja javnih prihoda i rashoda do oktobra procenjujemo da trajno smanjenje deficita u 2015. iznosi 2,4 procentna poena BDP-a, što je nesporno značajan uspeh u prvoj godini fiskalne konsolidacije", navodi se u novom izveštaju Fiskalnog saveta.

Ukazano je da najveće trajne uštede u ovoj godini potiču od umanjenja plata u javnom sektoru u penzija (1,5 % BDP-a), što je i bilo očekivano, i efikasnije naplate poreskih prihoda (1,3 % BDP-a), uključujući i nove budžetske prihode od uvedene akcize na struju.

"U suprotnom smeru delovalo je neizbežno povećanje troškova za kamate za 0,4 % BDP-a, kao rezultat neodgovarajuće fiskalne politike u prethodnih nekoliko godina i posledično snažnog rasta javnog duga", ocenio je Fiskalni savet.

Navedeno je da se rast neporeskih prihoda za 0,5 p.p. BDP, "usled neodrživo velikog povlačenja novčanih sredstava iz državnih preduzeća (pre svega EPS-a, EMS-a i Telekoma)" i drugih jednokratnih uplata u budžet, ne očekuje u sledećoj godini.

Savet je upozorio da je u 2015. kao i u prethodne dve godine izuzetno slabo izvršenje javnih investicija, što će dovesti do neplaniranih ušteda od oko 20 milijardi dinara.

"Nije otpočela predviđena racionalizacija broja zaposlenih u sektoru opšte države, a primetno je i kašnjenje u rešavanju statusa preduzeća u privatizaciji, što će usled neplaćanja planiranih otpremnina zbirno doneti uštede od 10-15 milijardi dinara. Kako je reč o važnim merama fiskalne konsolidacije koje se planiraju i u 2016. godini, smanjenje deficita u ovoj godini ostvareno je na račun većih rashoda u sledećoj, pod pretpostavkom da će se najavljene politike uspešnije sprovoditi", ističe se u izveštaju Fiskalnog saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.