Vesti -

"Moram da uplatim 32.880 CHF ili uzeše stan"

Beograd -- Poslanici vladajuće većine odlučili su da se Skupština neće baviti zakonskim predlogom o konverziji kredita u švajcarskim francima u evre.

Izvor: B92
Podeli

Zaduženi građani predali su danas peticiju sa više od 17.000 potpisa uz upozorenje da će, ako neko nešto ne promeni, ostati bez stanova.

Na vrhu kutije pismo iz Kruševca s porukom: “Za sedam dana moram da uplatim 32.880 franaka ili će banka prodati moj stan, nadam se da za druge nije kasno”.

Ispod tog pisma 17.372 potpisa nade da Skupština Srbije želi da raspravlja o zakonskom predlogu konverzije švajcaraca u evre. Krajnje je vreme, jer opomene stižu, poručuje samohrana majka iz Novog Sada.

Apel spolja većina u skupštinskoj sali nije čula. Predlog poslanika Janka Veselinovića da se na dnevni red uvrsti zakonski predlog o konverziji švajcarskih kredita u evre podržala je samo opozicija, nedovoljno. Sramno je što stranačka disciplina ima prednost u odnosu na činjenicu da će brojne porodice biti izbačene na ulicu, ocenjuje predlagač.

Zaduženi u švajcarcima tvrde da banke zloupotrebljavaju njihov položaj i manipulišu kreditima. Vladajuća stranka odgovara - prvo lična odgovornost, pa odgovornost države.

Srbija je poslednja zemlja koja nije rešila problem sa kreditima u francima i u SNS ne isključuju mogućnost da država ipak interveniše. Oko 20.000 porodica smatra da konverzija franaka u evre ne bi koštala ni državu, ni poreznike, samo bi banke umesto ekstraprofita trebalo da se zadovolje profitom. Sledeći korak je protest 17. oktobra ispred NBS i Vlade, a onda 18. oktobra štrajk glađu.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.