Vesti -

"BG će raditi ono što je Barselona 80-ih"

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da su grčki investitori pokazali veliko interesovanje za ulaganja u srpsku prestonicu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Vesić je rekao da je pozvao grčke investitore da nastave da ulažu u Srbiju, navodeći da su oni bili u našoj zemlji i kada drugih nije bilo.

"Sada, kada čitav svet dolazi u Srbiju, ne bi bilo u redu da Grci izgube korak. Grčka jeste u krizi, ali ovde investitori postoje i zainteresovani su za investiranje i van Grčke, tako da verujem da će nastaviti da investiraju u Srbiju", naveo je gradski menadžer.

"Važno je da Beograd uradi ono što je Barselona činila osamdesetih. Menadžer za promociju Barselone rekao nam je da je taj grad pre Olimpijade 1992. imao samo 500 metara pristupa reci, a danas ima desetine kilometara. Radili su baš ono što mi danas radimo - uklanjali tešku industriju i nepotrebne objekte sa obala i pretvarali je u turistički sadržaj", objasnio je Vesić. Istakao je i da je izuzetno važno da postoji jak avio/prevoznik koji omogućava da grad postane interesantan kako za investiranje, tako i za turiste, što je slučaj sa "Er Srbijom".

Na panelu "Strategija razvoja za budućnost", Beograd je, zajedno sa Barselonom i Atinom, predstavio svoje projekte razvoja, a srpska delegacija je pokazala šta će se raditi u prestonici Srbije narednih godina.

"Objasnili smo kako smo promenili strategiju razvoja grada, poput širenja grada prema obodnim zonama. Koncentrisali smo se na reke, koje su naše veliko blago", rekao je Vesić, ističući da Beograd ima veliki broj kilometara obala koji je potpuno neiskorišćen.

Govoreći o "Beogradu na vodi", Vesić je rekao je to najveći projekat koji će potpuno promeniti razvoj grada, ali i da nije jedini koji se tiče silaska na reku.

"Premijer je nedavno govorio i o Despotovom gradu koji je tako]e projekat pored reke, a predstavili smo i blok 18, koji je preko puta Beograda na vodi", naveo je gradski menadžer.

Ističući da će se u narednom periodu Beograd dalje razvijati na rekama, Vesić je naveo da postoji kompletna slobodna obala između Pupinovog mosta sa leve obale Dunava i Pančevačkog mosta, odnosno da postoji veliki prostor od Pančevačkog mosta prema Adi Huji sa desne obale Dunava, kao i Makiško polje.

Beogradska vlast će, dodao je, iako će graditi stanove, tr\ne centre i sve što je neophodno za privlačenje investicija i turista, insistirati na zadržavanju nacionalnog identiteta, pa se radi na pešačkoj zoni u centru grada, restauraciji fasada, muzeja...

"To je naš plan i u tom slučaju, Beograd može da bude, na samo dobra destinacija za investiranje, što se pokazalo ovih dana, već i da postane jako dobra destinacija za turiste", zaključio je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.