Vesti -

"Kako možete da kažete da smo džaba krečili?"

Beograd -- Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da je broj zaposlenih u javnoj upravi za godinu i po smanjen za 17.000.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ona je poručila da će posle racionalizacije javne uprave broj zaposlenih biti na nivou iz 2001. ili niži.

Kori Udovički je, odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije, rekla da je podatak o davanju saglasnosti za zapošljavanje 9.000 novih radnika pogrešno interpretiran.

Kako je objasnila, krajem 2013. godine bilo je 780.000 zaposlenih u javnom sektoru, od kojih 2,7 odsto godišnje ode u penziju.

Praksa je da se zapošljava petina od broja onih koji odu, odnosno da se zaposli po jedna osoba na svakog petog koji se penzioniše, rekla je ministarka Udovički, i time odgovorila na pitanje otkud saglasnost za zapošljavanje 9.000 novih radnika.

Prema njenim rečima, taj broj dozvola odnosi se na period od godinu i po i odnosi se na ceo javni sektor, koji uključuje i javna preduzeća.

"Kako možete da kažete da smo džaba krečili? Kada se završi cela racionalizacija, broj zaposlenih u javnoj upravi biće na nivou iz 2001. ili niže", zaključila je Kori Udovički.

Ona je navela da će se Zakon o platama naći sledeće nedelje u javnoj raspravi i istakla da će taj zakon uvesti red u javnoj upravi i urediti plate za oko 500.000 zaposlenih.

Prema njenim rečima, Zakon je bio spreman još u julu, ali je posle konsultacija u Vladi, odlučeno da je potreban duži rok za realizaciju tog "preambicioznog" posla kako se ne bi ugrozio njegov kvalitet.

"Nije bilo realno da odradimo sve odjednom do kraja godine. Sledeće nedelje šaljemo na javnu raspravu Zakon o platama, koji postavlja osnovne principe i rešava probleme zbog kojih plate nisu dovoljno uporedive i zbog kojih sistem plata nije upravljiv", rekla je Kori Udovički.

Da bi sistem zaživeo, objasnila je ministarka, potrebno je da se izmeni mnogo zakona i podzakonskih akata, poput Zakona o finansiranju.

Ministarstvo će, kako je dodala, odmah krenuti i u izradu Zakona o platama u javnim službama.

Ona je istakla da je urađen ogroman posao katalogizacije radnih mesta, i da se katalog već nalazi na javnom uvidu na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

"Ti katalozi će omogućiti da poredimo različite poslove", rekla je Kori Udovički.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.