Vesti -

Novi Zakon o radu "tera" mlade sa biroa

Beograd -- Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin ocenio je da je Zakon o radu pokazao da je vredelo da bude donet.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je istakao da je značajno popravio tržište, te doprineo većem zapošljavanju.

On je, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije, istakao da je godinu i jedan dan od njegovog usvajanja, Zakon pokazao da nisu bile opravdane kritike da će izazvati talas masovnog otpuštanja.

"Brojke su neumoljive. 2014. godine bilo je zaposleno 1.623.317, a taj broj obuhvata sve osim samostalno zaposlenih, to jest poslodavaca. Na jučerašnji dan u ovoj zemlji 1.734.585 ljudi bilo je zaposleno, što je povećanje za 6,5 procenata", preneo je Vulin.

Ministar je istakao da je za 6,9 odsto manje mladih na Birou rada, kao i da se osećaju pomaci i kod drugo teško zaposlivih kategorija.

Sada se, prema njegovim rečima, lakše i češće zapošljavaju nezaposleni stariji od 50 godina, jer se poslodavac više ne plaši da mora da mu isplati otpremninu za čitav radni staž.

On je ukazao da je promenjen u potpunosti položaj inspekcije rada, koja sada ima drugačija ovlašćenja, pristup registru obaveznog socijalnog osiguranju i radi efikasnije.

"Na osnovu rešenja inspekcije od 9.572 radnika na crno zaposleno je njih 6.558. Na osnovu takvog efikasnog odnosa inspekcije rada nesavesni poslovdaci sve manje su nesavesni. U budžet uplaćeno je 119 miliona dinara na osnovu prekršajnih prijava koje inspekcija sada može da donosi i izriče", naveo je Vulin.

Zakonom o radu uvedena je mogućnost da se neisplaćene zarade rešavaju na osnovu obračunskog listića, podvukao je on dodajući da sada više nema potrebe za advokatima i skupim sporovima.

Trenutno, prema njegovim rečima, u osnovnim sudovima primljeno je 1.317 predmeta, u toku je rešavanje 678, a okončano je 639 predmeta na osnovu kojih su radnicima uplatićene neisplaćene zarade u visini od 79 miliona dinara.

Zakon o radu je, kako je podvukao, pokazao da nije bilo masovnog otpuštanja, poboljšao je investicioni ambijent, kao i da je bio na strani radnika.

Zakon po prvi put jasno precizira kako se dobija i gubi radni odnos, te se, kako je dodao, to oseća i po manjem broju radnih sporova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.