Vesti -

"Dižemo sve penzije i dobar deo plata"

Beograd -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će svi penzioneri u Srbiji dobiti povećanje penzija, i oni kojima je penzija smanjena ali i onima kojima nije.

Izvor: B92
Podeli

Vučić je na konferenciji za novinare kazao i da će 360.000 zaposlenih u javnom sektoru, kojima su plate bile smanjene, dobiti povećanje. Najviše će dobiti prosvetni radnici, zatim zdravstvo, vojska, policija i socijalni radnici.

Vučić je kazao i da je plan da veća primanja budu i za onih 19,4 odsto koji uopšte nisu imali smanjenje plata.

Prema njegovim rečima, plate će značajno biti povećane, dok povećanje penzija "neće biti veliko, ali ni simbolično".

Što se tiče povećanja penzija, premijer je objasnio da će onima kojima su smanjene, penzije biti malo povećane, a onima kojima nisu smanjene, dobiće takođe određeno povećanje.

Vučić je izjavio da će Srbija u avgustu početi zvanične razgovore sa MMF-om o povećanju penzija i dela plata u javnom sektoru.

Vučić je istakao da povećanje neće biti simbolično, ali će biti niže od onoga što bi i MMF dozvolio, jer Srbija hoće da osigura napredak a ne želi da iz toga izvlači političke poene.

"Naša ideja je da to povećanje ne bude onoliki koliko nam fiskalni prostor dozvoljava, tražićemo manje povećanje da bi osigurali napredak, ne želimo da dobijamo nikakve političke poene", kazao je Vučić.

"Ja sam veći MMF od MMF-a", kazao je premijer.

Vučić se zahvalio “onima koji su govorili da ćemo morati još da smanjimo primanja, a juče kažu da će povećanje biti simbolično”.

Vučić je kazao da da je deficit budžeta za prvih sedam meseci 25 milijardi dinara i da je i u julu ostvaren manji suficit.

On je istakao da je u svakom od sedam meseci ove godine ostvarivan primarni suficit budžeta, ali da je na kraju budžet u deficit zbog kamata koje Srbija plaća.

“Važna vest je da ukoliko ne bismo poboljšavali rezultate i sve bude išlo po planu, a mislimo da će ići i bolje, deficit bi bio 2,87 odsto BDP do kraja godine, što je ispod nivoa Mastrihta i to je izvanredan rezultat, a mislimo da će biti i bolji”, kazao je Vučić.

“To pokazuje da su građani ozbiljno pristupili reformama bez obzira što se sa tim nisu slagali”, kazao je on.

Rezultati su takvi da je naplaćeno 6 milijardi više PDV-a, akciza za 5,5 milijardi dinara i carina za 1,1 milijardi, kao i više desetina milijardi neporeskih prihoda, naveo je premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.