Vesti -

"Kad Rusi zavrnu slavinu, pitaću vas odakle gas"

Beograd -- Aleksandar Vučić kaže da njegovo zalaganje za diversifikaciju gasa nije "zaokret ka SAD" već želja da obezbedi energetsku sigurnost i efikasnost za Srbiju.

Izvor: Tanjug
Podeli

Podsetivši da 2019. Rusija prekida snadbevanje Evrope gasom preko Ukrajine i da od te godine Srbija neće imati obezbeđen gas iz pravca Mađarske, srpski premijer je rekao:

"Kad 2019. godine Rusi prestanu da šalju gas preko Ukrajine, pitaću vas odakle da ga uzmemo".

Istakavši da je "mali" da bi govorio o Rusiji ili Americi, Vučić je rekao da svako treba da brine za sebe, te da je njegov posao da se stara o Srbiji.

"Hoću da neko ko dođe posle ima obezbeđene cevovode, interkonektore sa određenim zemljama, da možemo da imamo gas i da ga, ako je moguće, imamo i jeftinije nego danas i nego što nam neki nude", rekao je Vučić upitan da li spremnost za diversifikaciju gasa znači zaokret ka SAD.

Vučić je, na konferenciji za novinare posle sastanka sa nemačkim saveznim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom, podsetio da već pet meseci govori da je Srbija spremna da razgovara o gasu sa više različitih strana.

"Naravno da smo za diverzifikaciju i da ćemo da pokušamo sa svih strana da dobijemo gas. Ako mogu da pomognu Rusi, hvala, ako mogu Amerikanci hvala, ko god može - hvala", rekao je Vučić.

On je naveo da je želja i posao svakog premijera da obezbedi energetsku efikasnost zemlje.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak za AP da će Srbija prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku i koji će sprovesti gas iz Azerbejdžana u Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.