Vesti -

"Nemci nam pomogli, osetiće vam džep"

Beograd -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Nemačka, uz Italiju, jedan od ključnih privrednih partnera Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Vučić je ukazao da je robna razmena Srbije i Nemačke 3,2 milijarde evra. Izvoz Srbije u tu zemlju iznosi 1,3 milijarde, što je za 12 godina petostruko povećanje, rekao je premijer.

Poseta nemačkog saveznog ministra za ekonomsku saradnju i razvoj Gerda Milera predstavlja "predvorje" dolaska kancelarke Angele Merkel u Beograd, rekao je Vučić ii istakao da Srbija bez podrške i pomoći Nemačke ne bi uspela u reformama koje sprovodi.

Nemačka, sa ulaganjem od 1,2 milijarde evra - četvrti najveći strani investitor u Srbiji, a kompanije iz te zemlje u Srbiji zapošljavaju 26.000 radnika, istakao je premijer i dodao: “Primetno je kontinuirano povećanje investicija i kapaciteta nemačkih kompanija koje već posluju kod nas. U fokusu nam nisu samo finansijska sredstva koja one ulažu, već tehnička pomoć.”

Premijer je podsetio da Srbija sa Nemačkom ima trgovinsku razmenu od više od tri milijarde evra i da se nada da će razlika od 71 odsto u odnosu uvoz-izvoz biti smanjena dolaskom još većeg broja investitora.

Kako je rekao, trend se nastavlja iz prvog kvartala ove godine i to pokazuje da se trud i strpljenje građana Srbije isplati i da Srbija može do kraja godine imati deficiti ne veći od 3,2 odsto, što bi, kako je rekao, bilo na nivou najboljih desetak zemalja Evrope.

"Tim povodom čestitam građanima Srbije, a oni će osetiti boljitak u svojim džepovima i novčanicima pre kraja godine", rekao je Vučić.

Miler: Možete biti ponosni, mi smo uz vas

Gerd Miler, koji u Beogradu boravi povodom obeležavanja 15 godina uspešne razvojne saradnje, kaže da su preduslovi za razvoj - mir i saradnja sa narodima na Balkanu, u čemu je uspeo premijer Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da Vlada Srbije može biti ponosna na uspehe koje je postigla u oblasti ekonomije,

“Možete biti ponosni kada se osvrnemo i podsetimo na udare raketa pre 16 godina, gde smo tada bili, koliki se pozitivan razvoj desio u zemlji”, rekao je Miler na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa srpskim premijerom.

“To je posledica jedne hrabre politike i koraka, od kojih će koristi imati građani. To se beleži kod nas i mi smo uz vas”, istakao je Miler.

On je rekao da se u proteklih 15 godina 370 nemačkih preduzeća doselilo u Srbiju, investirajući zbog dobrog poslovnog ambijenta.

“Poboljšali ste investictionu klimu. Jedan primer je 'Boš', ali i veliki broj malih i srednjh preuzeća. Taj trend želimo da nastavimo i ubuduće”, ukazao je Miler poželevši da broj nemačkih firmi poraste na 500 ili čak i 1.000 firmi, koje će sarađivati u obostranu korist.

Miler je objasnio da nemačka kancelarka Angela Merkel deli zadovoljstvo zbog uspeha Srbije, kao i zbog zajedničke saradnje, i ukazao na to da je Srbija jaka zemlja na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.