Vesti -

Kako proveriti novog vlasnika firme

Beograd -- Hapšenje u "Tozi Markoviću" jedan je od poslednjih primera u kojima je državno preduzeće prodato vlasniku za koga se kasnije ispostavlja da se bavio proneverama

Izvor: B92
Podeli

Upravo to nas je navelo da istražimo koliko se pri privatizaciji proveravaju budući vlasnici preduzeća.

Ovo je ključna nedelja za privatizaciju, jer će Srbija sa Vašingtonom do ponedeljka usaglasiti sve pojedinosti tog procesa.

Potpuno je neizvesno koliko će, od 526 preduzeća na listi Agencije za privatizaciju, uspeti da preživi. Prema procenama ministra Sertića, od 188 firmi u stečaju, kako kaže, barem 40 do 50 će biti privatizovano. A u narednom periodu očekuje da će novih 100 do 150 firmi morati da proglasi stečaj, što, naglašava Sertić, neće automatski značiti njihovo gašenje.

Da li to znači da ubuduće recimo nećemo morati da postavljamo pitanje otkud taksisti osam miliona evra za Avala film? Bolje da sada postavimo pitanje - hoće li država ozbiljnije proveravati buduće vlasnike i poreklo njihovog novca?

“Kada bude proglašen neko ko je dobio tender rok je 15 dana da uprava za pranje novca informiše o licu vlasniku podatke da li je u sukobu s zakonom. Naš interes je da nam se ne dogode stvari iz prošlosti koje ugrožavaju poslovanje vi znate da je Mile Jerkovic imao 14 privatizacija sve raskinute i svi ugovori raskinuti i to ne ide nikome u prilog”, kaže ministar privrede Željko Sertić.

Da bi se prilikom privatizacija izbegle nepravilnosti, ministar privrede otkriva da je MMF-u poručeno da je sada dokumentacija, citiramo, poprilično ozbiljna. Da bi bila ispravna, u papirologiji moraju da budu rešenja i pitanja restitucije, duga, imovinsko-pravnih odnosa. Postoji zakonski put kojim se lako stiže do odgovora odakle su i čije su pare. Ne bi trebalo da bude teškog posla za nadležne, s obzirom na stepen interesovanja za firme koje vape za novim vlasnikom.

Tu sad više nema velikog novca te nekoliko evra te firme prodaju i daj bože da se prodaju i treba puno para da se od njih nesto napravi a one nemaju bogatsktvo da se to prado pa na tome zaradi tako da sumnjam da će se ljudi s sumnjivim novcem pojaviti”, samatra ekonomski novinar Mijat Lakićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.