Vesti -

Da li će opet izaći traktor iz IMR

Beograd -- Industrija motora Rakovica nekadašnji gigant koji je zapošljavao i pet hiljada radnika sa stepnjom čeka 31. maj.

Izvor: B92
Podeli

Nisu na spisku onih koji će još godinu dana biti zaštićeni od naplata dugovanja njihovih poverilaca i strahuju kakva ih sudbina čeka.

"To znači da smo na ulici, teško veoma teško,... mi smo maltene na ulici ja radim trideset godina ovde znači u tome sam, nemam nikakav rezervni položaj...”, kaže Dušan Canić, radnik IMR.

Skupština Srbije u ponedeljak će raspravljati o izmenama zakona o privatizaciji. Predlog je da ukupno 17 preduzeća koje su od strateškog značaja za državu budu izuzete u odnosu na postojeći rok za privatizaciju najduže za godinu dana.

Iz njihovog pogona u kome danas radi 600 radnika otišli su motori za Poljsku, kao i traktori za Egipat i domaće tržište. Procenjena vrednost kapitala je kažu oko 40 milona evra a dugovi sa kamatama narasli su na 65 miliona. Veruju da je bi uz strateškog partnera mogli da nastave sa radom.

“Dugove imamo mi, ali i sve druge firme koje su na spiskovima. I one imaju dugove. To su dugovi od 90 tih godina pa se kamate naraste sačuvaj svima. To je tačno da mi ne možemo da pokrijemo i struju i vodu i porez to na se država malo štitila. Ali ona ne štiti samo hale, one štiti svoje ljude, svoje radnike koji ipak treba da rade, da se zaposle”, kaže Prvoslav Brkić sindikat ASNS IMR.

Prema grubim procenama najvećih 50 preduzeća sa ovog spiska za privatiaciju duguje skoro 4 milijarde evra. Za otpremine radnika država je prpremila 16 milijardi dinara.

“Mi ne možemo da pustimo još 10 godina da nešto stoji i da ljudi misle da rade austvari da ne rade . Mi moramo da se okrenemo upravo ovome što sam sada govorila a to je otvaranju novih fabrika. Juče u Rumi danas u Apatinu jer o je način da pogidnemo državu ako držimo nešto a nemamo nikakav rezultat iz toga onda je to samo propadanje”, rekla je danas Zorana Mihajlović potpredsednica Vlade.

Profesor Ekonomskog fakuteta Ljubodrag Savić kaže da su propuštene brojne prilike da spas većine ovih preduzeća. Mali je broj onih koji će prema njegovoj proceni posle 31. maja preživeti u sadašnjem stanju.

“Jedan veći broj preduzeća će možda biti kupljen kroz delove ili imovina ali znači da se ne može očekivati da će tim preduzećima biti nastavljena proizvodnja. Nažalost ubedljivo najveći broj preduzeća će otići ili u klasičan stečaj ili će po novom zakonu o stečaju tk.z kvalifikovani poverioci, oni koji imaju preko 51 odsto duga odnosno obaveza, imaju pravo da prelože da li će se ići u plan b, plan finanijskog resturkitiranjatog preduzeća ili će se ići u klasičan stečaj. Ja prosto procenjujem da će najveći broj ovih preduzeća završiti kroz klasičan stečaj. U smislu da će se naći neki ili ti kojima se to duguje ili će se to prodati na tržištu, njihova imovina oprema, građevine i ono što oni sa čim oni danas raspolažu”, kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Radnici Industrije motora neće se kažu pomiriti sa činjenicom da fabrika sa skoro skoro 90 - togodišnjom tradicijom bude zatvorena. Najavljuju da će svoju pravdu tada potražiti pred Vladom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.