Vesti -

Evo ko se najbrže zaposli preko NSZ

Beograd -- Broj nezaposlenih u Srbiji manji je za tri odsto nego u istom periodu prošle godine, a do posla najlakše stižu mladi do 30 godina.

Izvor: Beta
Podeli

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović je gostujući na Radio-televiziji Srbije rekao da je zvaničan broj nezaposlenih u Srbiji u ovom trenutku 766.500, što je tri odsto manje u odnosu na isti period nego prošle godine.

"Ono što se beleži prvi put u poslednje vreme, kada je u pitanju prvi kvartal, jeste povećanje zapošljavanja mladih do 30 godina. Trideset i devet odsto njih se zaposlilo u odnosu na ukupno zapošljavanje. To je mnogo više u odnosu na prosek", kazao je Marinović.

Prema njegovim rečima, Nacionalnoj službi za zapošljavanje prioritet su mladi do 30 godina i osobe starije od 50 godina, ali i Romi i druge kategorije.

"Najviše se zapošljavalo u prerađivačkoj indrustriji, trgovini na malo i veliko, ali i u sektoru usluga", naveo je Martinović.

Kada je reč o obrazovnim profilima sa kojima se najlakše dolazi do posla, to su inženjeri informacionih tehnologija, elektrotehničari i farmaceuti.

"I lica sa srednjom stručnom spremom se dosta zapošljavaju, odnosno oni koji imaju veštine - krojači, tesari, kuvari", rekao je Martinović.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje podsetio je da je stopa nezaposlenosti u 2014. godini bila 16,7 odsto, što je, kako je ocenio visok procenat, ali, ipak, zadovoljavajući.

Prema procenama MMF-a, stopa nezaposlenosti sa kojom ć‡e Srbija završiti ovu godinu projektovana je na 20,7 odsto, a Martinović je najavio da se i u ovoj godini očekuju pozitivni trendovi.

Prema njegovim rečima, ukupna sredstva namenjena za subvencionisanje zapošljavanje iznose 3,5 milijarde, a sve mere su namenjene privatnom sektoru.

"Privatni poslodavci imaju šansu da iskoriste naš budžet, bilo za nova radana mesta, programe stručne prakse, obuku zaposlenih", poručio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Govoreći o najavljenim programima za samozapošljavanje, Martinović je naveo da su očekivane subvencije 160.000 dinara, a za osobe sa invaliditetom 200.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.