Vesti -

"Vidi se svetlo na kraju tunela"

Beograd -- Sa MMF ću pregovarati o ukidanju smanjenja penzija i plata u javnom sektoru ako se fiskalna konsolidacija nastavi istim tempom još 6 meseci, kaže premijer Vučić

Izvor: Beta
Podeli

"Ako bismo u narednih šest meseci uspeli da pokrenemo ekonomski oporavak zemlje, to znači da bismo posle toga išli u pregovore sa MMF-om, da dobijemo povećanje penzija i plata u javnom sektoru", rekao je Vučić novinarima nakon sednice Predsedništva SNS-a, čiji je lider.

Prema njegovim rečima, veća naplata PDV-a i akciza, kao i veći neporeski prihodi i deficit koji je niži od predviđenog omogućili bi ukidanje smanjenja plata i penzija u septembru.

Vučić je izneo podatke da je na kraju marta deficit budžeta bio 30 milijardi dinara manji nego što je planirano, a da je u prva tri meseca 2015. godine iznosio ukupno 23 milijarde.

"Naš planirani deficit je 191 milijarda dinara, sa kojim je saglasan i MMF i Svetska banka", naveo je predsednik Vlade Srbije i dodao da prvi put u poslednjih nekoliko godina postoji povećanje kreditne aktivnosti građana od oko 10 odsto i 5,6 odsto kod kompanija.

Premijer je najavio da će Vlada pokušati da ostvari rast privredne aktivnosti u zemlji ove godine, kao i da smanji budžetski deficit ispod 4,5 odsto do kraja 2015, a da će sledeće godine pokušati da dostigne rast od 2,5 odsto.

"Molim građane da ostanu čvrsti i strpljivi kako su bili, jer se vidi svetlo na kraju tunela", poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.