Vesti -

Ne pada nam na pamet fiksiranje CHF

Beograd -- Narodnoj banci Srbije ne pada na pamet da fiksira kurs švajcarskog franka, jer bi u tom slučaju gubici po bankarski sektor bili nesagledivi, kaže Tabakovićeva.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Uzeti nekome iz levog džepa pa mu staviti u desni nije iskreno ponašanje. Uzeti od bilo kog učesnika na tržištu znači da će na kraju svi građani, da li kao korisnici kredita, da li kao poreski obveznici, morati da snose taj trošak", poručila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Tabakovićeva je ukazala i na to da bankarski sektor treba da shvati ozbiljnost situacije jer nikome ne odgovara rast nenaplativih kredita.

Upitana da li bi Srbija mogla da primeni mađarski model rešenja, guvernerka je rekla da to nije moguće. "Ne mislim da Srbija ima loše đake koji treba da prepisuju loša rešenja", rekla je Tabakovićeva. Ona je dodala da bi rešenja koja su primenjena u zemjama regiona u Srbiji dovela do toga da se NBS ponaša kao naredbodavac, a i banke bi se povukle sa srpskog tržišta, što nikako nije cilj. Dodala je i da su ta rešenja predstavljena kao trajna, ali da su ona zapravo samo "odlaganje pravih rešenja" i uslovljena su, kaže, političkim okolnostima.

Dodala je da Centralna banka nema nameru da zadire u odnos klijent-banka, ali da će koristiti sve raspoložive mehanizme kako se ne bi doveo u pitanje porast udela nenaplativih kredita.

"Sa druge strane, ne znači ni da bi građani koji imaju kredite u francima trebalo da traže rešenje ni na vratima NBS, ni na vratima države, već na šalterima banaka gde su te kredite podizali", istakla je Tabakovićeva.

Upitana da li bi ista sudbina mogla da se dogodi i onima koji se odluče da konvertuju kredite u evro, ona je rekla da, zbog velikih turbulencija i sa ovom valutom, ne postoji niko ko može da da odgovori na to pitanje.

Međutim, dodala je, NBS ima "neki uticaj na vrednost evra", te je ta valuta referentna.

Ono što sada može biti prostor za banke da pomognu građanima jeste da banke koje to nisu uradile poslušaju preporuku NBS odranije kada je reč o jednostranom menjanju kamate.

"Krediti u švajcarcima kao referentnu kamatu mahom koriste libor, a bankari su znali da će ta kamata padati i fiksirali su je na višem kursu. To je bilo moguće pre stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, tada su banke mogle jednostrano da menjaju kamatu", rekla je Tabakovićeva.

Guvernerka je rekla da od ukupno 29 banaka njih 16 ima problem sa kreditima u francima, ali i da pet banaka ima pretežno učešće ovih kredita u svojim portfolijima.

Narodna banka Srbije nije za ishitrena rešenja za kredite građana zaduženih u švajcarskim francima, izjavila je Tabakovićeva i najavila da će predstavnici NBS-a i banaka o tome razgovarati na sastanku naredne sedmice.

Cilj NBS nije da podgreva nerealna očekivanja već da kao regulator pokaže odgovornost, kazala je guvernerka. "Model, pre svega, treba da bude primeren tržištu i da se odnosi na stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima", kazala je ona na konferenciji za novinare.

Guvernerka je rekla da regulatori na drugim tržištima još nisu došli do optimalnog rešenja ovog problema i zato je neophodno, smatra, da se sve prednosti i mane alternativnih modela pažljivo razmotre.

"NBS kao regulatorno telo pre svega zanimaju oni krediti građana u švajcarskim francima koji su osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK)" i dodala da ima par hiljada kredita koji to nisu.

Cilj je, kaže, da model bude jednostavan kako bi se lako primenio u praksi.

Napomenula je i da je Izvršni odbor NBS i danas razmatrao uticaj jačanja švajcarskog franka na stabilnost finansijskog sistema, kao i načine da se građanima olakša otplata kredita u toj valuti.

"Sagledavana su različita rešenja, od individualnog pa do pripreme sistemskog rešenja za sve tržišne učesnike", rekla je Tabakovićeva.

Kako je rekla, bilo je i reči o mogućnostima restrukturiranja kredita na individualnoj osnovi preko konverzije kredita indeksiranog u švajcarskim francima u evro do mogućnosti usklađivanja kamate sa tržišnim uslovima.

Ipak, Tabakovićeva je podvukla da će se o svemu tome sa predstavnicima banaka razgovarati u ponedeljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.