Vesti -

Odlučeno:Otkaz za 16.000 budžetlija

Beograd -- Do 30. juna ove godine u javnoj upravi na republičkom i lokalnom nivou biće otpušteno oko 16.000 ljudi, piše Blic.

Izvor: Blic
Podeli

Tačnije, prema planu Vlade, do sredine godine u javnoj upravi biće 33.900 zaposlenih manje nego u decembru 2013. godine. Ova odluka ne odnosi se na zaposlene u javnim preduzećima, jer će se kod njih višak zaposlenih regulisati planovima poslovanja za svako pojedinačno.

U decembru 2013, mesecu koji se uzima kao reper u javnoj upravi na svim nivoima, bilo je zaposleno 523.000 ljudi. Ideja je, recimo, da Ministarstvo prosvete odlučuje o otkazima u školama po Srbiji, a Ministarstvo zdravlja o višku u zdravstvenim ustanovama. Svim institucijama u državi poslata su nedavno uputstva kako da pripreme plan poslovanja, ali kasnije i pravilnik o sistematizaciji radnih mesta. I svima je poslat zahtev za isto smanjenje broja zaposlenih - 6,5 odsto.

„Poslati su dopisi ministarstvima i lokalnim samoupravama koji treba da raspodele potrebne uštede tako da umanjenje ne bude linearno. Tamo gde su neophodni novi kadrovi onda je neophodno da se identifikuju veće uštede kroz racionalizaciju kako bi se za novozaposlene stvorio poseban finansijski prostor“, objašnjava Kori Udovički.

Nosilac posla optimizacije javne uprave je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

"Prva faza je upravo racionalizacija broja zaposlenih kod korisnika javnih sredstava. Ona se odražava u Zakonu o budžetu za 2015. kroz smanjenje rashoda za zaposlene. Ministri, članovi Saveta za reformu javne uprave 30. oktobra prošle godine složili su se oko polaznih osnova po kojima se sad i postupa. Do juna 2015. mora da se smanji ukupan broj zaposlenih i radno angažovanih lica", objašnjavaju u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Kako navode, troškovi zaposlenih budžetirani za drugu polovinu godine moraju po ovom osnovu da budu umanjeni za pet odsto u odnosu na budžet iz 2014. Procenjujemo da to odgovara umanjenju broja zaposlenih u julu 2015. za oko 6,5 odsto u odnosu na kraj 2013.

U ministarstvu računaju da je odlaskom u penziju tokom 2014. broj zaposlenih u javnom sektoru već smanjen.

"Računa se da je cilj smanjenja zaposlenih ispunjen skoro 50 odsto, ali tek na kraju samog procesa možemo sa sigurnošću izlaziti s brojkama", ističu u Ministarstvu državne uprave.

Čekaju, kako kažu, i povratne informacije iz svih resora.

"Plan racionalizacije ne sme da umanjuje delotvornost posla, već da identifikuje najočiglednije administrativne viškove, ukidanje nepotrebnih poslova i objedinjavanje zajedničkih funkcija. Dakle, postaviće se objektivni kriterijumi po kojima će se umanjivati broj zaposlenih, ali će se istovremeno sprovesti i reorganizacija. Tako će pojedinci koji su višak u jednom delu javne uprave posao naći u službama kojima takvi kadrovi nedostaju. Naše približavanje EU nameće osnivanje novih institucija u kojima će, takođe, biti posla za one koji su negde proglašeni za višak. Cela Vlada radi na povećanju privrednog rasta, a ova optimizacija je upravo uslov da se on i desi", kaže Kori Udovički, potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.