Vesti -

Računi za grejanje im duplirani

Loznica -- Građane Loznice neprijatno su iznenadili decembarski računi "Infostana“, na kojima je stavka za grejanje duplo veća nego prethodnog meseca.

Izvor: B92
Podeli

U Toplani objašnjavaju da je razlog visokih računa prelazak na obračun po potrošnji, i obećavaju da će problem rešiti ugradnjom merača u zgrade gde su stanarima stigli visoki računi.

Sa računima u rukama koji su duplo veći odnosu na isti period prošle godine, Lozničani iz centra garda ovih dana idu od vrata do vrata, tražeći pomoć.

“ U decembru 2013. godine za stan od 55 kvadrata dobio sam račun od oko 11.000, a za isti period 2014. godine 17 hiljada i nešto”, kaže Petar Ivanović.

Neprijatno iznenađenje sačekalo je Milicu Marjanović kada je za grejanje stana od 46 kvadrata dobila račun od neverovatnih 12 hiljada dinara.

“ U novembru je račun bio oko sedam hiljada a ovog meseca oko 12 hiljada. Nama je to neobjašnjivo”, kaže Milica Marjanović.

Revoltirani potrošači sada bi trebalo da plate cenu grejanja kvadrata više od 300 dinara.

“ Sada je kvadrat 335 dinara, što je nemoguće”, kaže Danka Ilić.

U Lozničkoj toplani objašnjavaju da su od početka godine, u skladu sa zakonom počeli sa obračunom grejanja po potrošnji, a ne po kvadratu, te da je u nekim delovima grada, gde su na istom mernom mestu stambeni i poslovni prostor, računi uvećani.

Vi negde imate zgrade i poslovni prostor koji je ispod zgrada a račun se deli na sve koji su na tom mernom mestu”, kaže Miodrag Dišić, zamenik direktora JKP“Toplana” Loznica

Loznička toplana greje tri hiljade potrošača, a ima 20 podstanica za po nekoliko objekata. U ovom preduzeću obećavaju da će problem rešiti ugradnjom mernih uređaja u sporne zgrade, iako to nije njihova obaveza.

“ Mi ćemo u te zgrade ugraditi merače iako po zakonu nemamo obavezu, ali to je u zajedničkom interesu”, kaže Dišić.

Takođe, deo računa za decembar biće obračunat kao pre ugradnje merača, pa će građani platiti manje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.