Vesti -

Ruska kriza ne utiče na Srbiju

Beograd -- Ekonomska kriza za sada ne utiče na srpsku ekonomiju i poslovanje naših firmi u Rusiji, kaže Aleksandra Stanarčić, direktorka sektora za ekonomske odnose PKS.

Izvor: B92
Podeli

"Moram da naglasim da trenutna situacija u Rusiji i pad tražnje na ruskom tržištu nema direktne negativne posledice na našu ekonomiju. Imamo dobar izvozni trend koji je u ovoj godini uvećan za 73 odsto, pošto smo povećali izvoz kada je u pitanju poljoprivredni sektor. Tome su svakako doprinele i sankcije zapada uvedne Ruskoj federaciji", kaže Stanarčić.

Ona je gostujući u Vestima B92 dodala da Srbija ima vrlo dobre uslove da nastavi ovaj trend rasta izvoza.

"Nije se ništa značajno promenilo u trgovinskoj razmeni između Rusije i Srbije", dodaje Aleksandra Stanarčić.

Ljubinku Milinčić, dugogodišnja dopisnica iz Moskve, kaže da su poruke sa današnje konferencije za novinare ruskog predsednika Vladimira Putina dobar signal za Srbiju.

"Ja mislim da smo na neki način dobili odgovor na pitanje o obustavi gradnje Južnog toka. Rusija će sigurno učiniti sve da pomogne Srbiji i da joj nadoknadi štetu nastalu prekidom izgradnje Južnog toka jer je Srbija od njega očekivala nova radna mesta i prihod od tranzita gasa", rekla je Milinčić u vestima B92.

Ona dodaje i da se današnja situaciju u Rusiji, kada svakodnevno slabi ruska rulja, ne može porediti sa vremenom 90-ih godina prošlog veka i tadašnjom situacijom u Srbiji.

"Rusija ima daleko više snage da se odupre sankcijama. Rusija ima 430 milijardi dolara deviznih rezervi, energetski je nezavisna. Sankcije će je naterati da više koristi svoje potencijale i da, kako sami kažu, izađu jači", navodi Milinčić.

Aleksandra Stanarčić kaže da će Privredna komora Srbije nastaviti da ohrabruje naše privrednika da nastupe na ruskom tržištu.

"Mi svakodne pomažemo našim kompanijama da što lakše i bolje plasiraju svoje proizvode na tržište Ruske federacije", kaže Stanarčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.