Vesti -

Putinov predlog dobar, ali ...

Beograd -- Predlog Vladimira Putina za novi gasovod je dobar, ali je malo izvestan, ocenjuju ekonomisti.

Izvor: Tanjug
Podeli

Predlog predsednika Rusije Vladimira Putina o izgradnji evropskog gasnog čvorišta na granici Turske i Grčke, od koga bi dalje vodio gasovod preko Makedonije i Srbije do Austrije je dobar, ali ne baš izvestan jer Evropa koja treba da gradi taj gasovod nema novca za to, izjavio je danas Tanjugu generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić.

To je dobar predlog, jer bi izgradnja tog gasovoda odgovarala i Evropi i Trećem energetskom paketu EU, jer bi tako Evropa sama sebi izgradila gasovod od grčko-turske granice do svojih odredišta i taj gasovod bi mogao da primi i gas drugih proizvođača, osim ruskog, rekao je Vuletić, koji je, međutim, ponovio da nije realno da evropske zemlje grade taj gasovod, nemaju novca za to.

"Što je EU tražila, to je i dobila," rekao je Vuletić, komentrišući obustavljanje projekta Južni tok i predlog da sada evropske zemlje grade novi gasovod od tursko-grčke granice do svojih potrošača.

Vuletić ne očekuje da će se Gasprom predomisliti i da će sada ponuditi da gradi gasovod novom trasom, od Turske do evropskih potrošača, umesto preko Bugarske kojim je trebalo da se proteže Južni tok, podsetivši da je Gasprom u saradnji sa evropskim kompanijama, hteo da gradi Južni tok jer ima i gas i novac, ali da to EU nije htela.

Predsednik Putin je ranije danas rekao da će mogućnost izgradnje evropskog gasnog čvorišta na granici Turske i Grčke zavisiti od želje EU, a Rusija je, sa svoje strane spremna da radi u pravcu njegove realizacije.

"Da li je moguć tzv. evropski hab na granici Turske i Grčke? To ne zavisi od nas, već od naših evropskih partnera. Da li one žele da imaju stalne, garantovane isporuke gasa iz Rusije, bez tranzitnih rizika? Ako žele, onda ćemo raditi na tome. Tada možemo preko Grčke da uđemo u Makedoniju, dalje u Srbiju. Možemo ponovo da stignemo do Baumgartnera u Austriji (do ovog mesta je trebalo da ide i Južni tok). Ako ne žele - onda nećemo raditi", rekao je Putin, na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare.

Putin je početkom decembra u Turskoj objavio da Rusija u postojećim uslovima ne može da se nastavi izgradnja Južnog toka, pre svega zbog nekonstruktivnog stava EU.

Ekonomista Ljubodrag Savić, međutim, smatra da je Južni tok projekat koji nema alternativu i da je i dalje u opciji, jer taj gasovod treba Evropi.

Savić je izjavio Tanjugu da će posle 2017. godine, kada istekne ugovor Rusije i Ukrajine o transportu gasa preko Ukrajine za Evropu, taj transportni sistem ostati neupotrebljiv.

"Kao alternativa Evropi ostaće samo Severni tok, koji je nedovoljan za Evropu i to su razlozi zbog kojih Evropa mora razmišljati o novom gasovodu," rekao je Savić podsetivši da je to posebno važno jer je Rusija u sporazumu sa Kinom i verovatno u budućnosti i sa Japanom rešila pitanje gde će plasirati svoj gas, i ako ne bude Južnog toka.

"Prema tome, sve su karte na stolu, ovo je jedna diplomatska igra, na koju mi ne možemo da utičemo i koja ne zavisi od nas, ali sam poprilično optimista da će još biti razgovora o Južnom toku. Verujem da su čak šanse za izgradnju Južnog toka 50:50, uz veće šanse da će biti izgrađen, nego da će biti napušten," ocenio je Savić.

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržala je pre tri dana zahtev Bugarske za održavanje novih pregovora sa Rusijom o projektu Južni tok.

"Moramo da ispitamo sva pravna pitanja vezana za projekat Južni tok i zatim da ih iskoristimo za napredak razgovora sa Rusijom", izjavila je Merkelova, posle razgovora sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim u Berlinu.

Bugarski ministar ekonomije Božidar Lukarski takođe je pre dva dana u Beogradu rekao da Bugarska nema nameru da prekida projekat Južni tok i da će sutra u Moskvi biti održan sastanak bugarskog i ruskog ministra energetike u vezi tog projekta.

Nakon sastanka premijera Bugarske Bojska Borisova i nemačke kancelarke Angele Merkel bilo je jasno da i za EU to nije zvanično završen projekat, rekao je Lukarski i dodao da će se ići dalje sa tim projektom, bitnim i za Bugarsku i za Srbiju, koji još uvek nije završen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.